Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.12.2021 01:00

Wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie

ciasto drożdżowe
canva/Nika-3000

Od ciasta drożdżowego oczekujemy, że będzie puszyste i wilgotne. Wtedy bowiem jest najsmaczniejsze. Dlatego dziś podamy wam przepis na wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie. Dopełnieniem całości może być kruszonka. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, możecie ją pominąć.

Ciasto drożdżowe należy do tych delikatniejszych i mniej tuczących. Nie ma w nim bowiem zbyt dużo tłuszczu i cukru. To ciasto kusi swoim zapachem, miękkością i maślanym smakiem. Lubimy, kiedy jest wilgotne, bo wtedy rozpływa się w ustach. Taki efekt można osiągnąć, dodając do niego jogurt i sezonowe owoce.

Wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie

Składniki:

na rozczyn:

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka mąki

  • 30 g drożdży świeżych

na ciasto:

  • rozczyn

  • 100 g masła

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 500 g mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 100 g cukru trzcinowego

  • 2 łyżki ksylitolu

  • cukier wanilinowy

  • ok. 500 g owoców, np. jabłek, mrożonych truskawek

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • cukier puder do oprószenia

na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub tortowej

  • 80 g masła

  • 100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Na rozczyn jogurt lekko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże i mąkę, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na ciasto masło rozpuść, przestudź, wymieszaj z jogurtem. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli. Jajka zmiksuj z cukrem trzcinowym, ksylitolem i cukrem wanilinowym.

Do mąki dodaj jogurt z masłem, ubite z cukrem jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj dłonią lub mieszadłami hakowymi, aż powstanie gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłóż owoce, posyp je cukrem trzcinowym i przygotowaną kruszonką. Gdy ciasto trochę wyrośnie, wstaw je do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz je ok. 45 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne wypieki z ciasta drożdżowego. Sprawdź, jak przygotować pyszne rogaliki drożdżowe, a także jak zrobić ciasto drożdżowe bez mleka, jajek i masła.

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/Engin Ozber

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaczne-zdrowe.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram