Od ciasta drożdżowego oczekujemy, że będzie puszyste i wilgotne. Wtedy bowiem jest najsmaczniejsze. Dlatego dziś podamy wam przepis na wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie. Dopełnieniem całości może być kruszonka. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, możecie ją pominąć.
Ciasto drożdżowe należy do tych delikatniejszych i mniej tuczących. Nie ma w nim bowiem zbyt dużo tłuszczu i cukru. To ciasto kusi swoim zapachem, miękkością i maślanym smakiem. Lubimy, kiedy jest wilgotne, bo wtedy rozpływa się w ustach. Taki efekt można osiągnąć, dodając do niego jogurt i sezonowe owoce.
Najgorszy błąd podczas przygotowywania śledzi
CZYTAJ DALEJWilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie
Składniki:
na rozczyn:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki
30 g drożdży świeżych
na ciasto:
rozczyn
100 g masła
150 g jogurtu naturalnego
500 g mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
szczypta soli
2 jajka
100 g cukru trzcinowego
2 łyżki ksylitolu
cukier wanilinowy
ok. 500 g owoców, np. jabłek, mrożonych truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
cukier puder do oprószenia
na kruszonkę:
1 szklanka mąki orkiszowej lub tortowej
80 g masła
100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Na rozczyn jogurt lekko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże i mąkę, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na ciasto masło rozpuść, przestudź, wymieszaj z jogurtem. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli. Jajka zmiksuj z cukrem trzcinowym, ksylitolem i cukrem wanilinowym.
Do mąki dodaj jogurt z masłem, ubite z cukrem jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj dłonią lub mieszadłami hakowymi, aż powstanie gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłóż owoce, posyp je cukrem trzcinowym i przygotowaną kruszonką. Gdy ciasto trochę wyrośnie, wstaw je do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz je ok. 45 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne wypieki z ciasta drożdżowego. Sprawdź, jak przygotować pyszne rogaliki drożdżowe, a także jak zrobić ciasto drożdżowe bez mleka, jajek i masła.
ciasto drożdżowe
Źródło zdjęcia: canva/Engin Ozber
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaczne-zdrowe.blogspot