Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami
Lubisz połączenie mięsa z owocami? Jeśli tak, możesz przygotować pieczony schab nadziewany suszonymi morelami. Wychodzi cudownie soczysty, słodkawy. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale prezentuje się na półmisku. Możesz go podać na ciepło na obiad lub po schłodzeniu, jako wędlinę.
Pieczony schab pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. By uatrakcyjnić jego smak i wygląd, zwykle faszeruje się go owocami. Zresztą owoce doskonale komponują się z tym delikatnym mięsem. Najczęściej schab nadziewa się suszonymi śliwkami lub suszonymi morelami. I trzeba przyznać, że te ostatnie dodają mu bardzo apetycznego wyglądu.
Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami
Składniki:
-
ok. 1,3 kg schabu bez kości
-
majeranek
-
tymianek
-
sól, pieprz
-
20 dag suszonych moreli
-
10 dag blanszowanych migdałów
-
kieliszek białego wina
-
5 dag masła
-
kilka ząbków czosnku
-
1/2 szklanki wody
Przygotowanie pieczonego schabu
Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przy pomocy długiego, spiczasto zakończonego noża, zrób w jego środku nacięcie.
Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Morele opłucz w ciepłej wodzie. Włóż do miseczki, dodaj migdały, zalej winem. Odstaw na 30 minut. Bakalie osącz.
Nacięcie w mięsie napełnij morelami i migdałami. Dociśnij je trzonkiem drewnianej łyżki. Otwór zaszyj kuchenną nicią.
Schab włóż do brytfanny. Posyp wiórkami masła, obłóż ząbkami czosnku. Piecz ok. godzinę w 210 st. C.
Gdy mięso zrumieni się, podlej je połową szklanki gorącej wody i piecz jeszcze ok. 30 minut, co jakiś czas polewając płynem spod pieczeni.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak marynować schab , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jaką marynatę do schabu poleca Jakub Kuroń .
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: praktykulinarni