Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?
Pieczony schab należy do świątecznej klasyki, ale bez problemu można go też przygotować na co dzień. Nie ma bowiem przy nim dużo pracy, a ten kawałek mięsa należy do jednych z tańszych. Dziś powiemy wam, jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty. Dzięki temu wasze pieczyste już zawsze będzie smaczne.
Schab jest jednym z bardziej cenionych kawałków wieprzowiny. To dlatego, że jest delikatny, a także ma mało tłuszczu i przerostów. Niestety mała ilość tłuszczu rodzi też pewne problemy. Schab trudno bowiem upiec tak, by wyszedł soczysty. No, chyba że wcześniej odpowiednio go zamarynujecie.
Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?
Marynowanie mięsa jest jednym z lepszych sposobów na podniesienie jego walorów. Marynata sprawia bowiem, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Marynata może być sucha lub mokra, wybór tak naprawdę zależy od ciebie.
Sucha marynata może składać się z twoich ulubionych przypraw i dobrej jakości oleju. Tłuszcz sprawia bowiem, że aromat i smak łatwiej wydobywa się z przypraw i wnika do mięsa. Oprócz soli, pieprzu i majeranku, do marynaty do schabu warto dodać czosnek. Jego smak doskonale pasuje do wieprzowiny.
Do przygotowania marynaty mokrej możesz wykorzystać kwaśne płyny. Kwas przyspiesza bowiem kruszenie mięsa. Do marynowania schabu dobrze sprawdzi się więc ocet jabłkowy, wino, maślanka czy sok. Wcześniej mięso natrzyj przyprawami, czosnkiem, ewentualnie obłóż pokrojonymi warzywami, owocami.
Niezależnie od tego, jaką marynatę przygotujesz, pamiętaj, że mięso musi w niej trochę poleżeć. Przynajmniej kilkanaście godzin, a nawet 2 doby. Im dłużej marynujesz mięso, tym będzie smaczniejsze, bardziej miękkie i soczyste po upieczeniu.
Istotne pieczenie
Na miękkość i soczystość schabu duży wpływ ma też proces pieczenia. Mięso najlepiej piec w przykrytym, żaroodpornym naczyniu lub w foliowym rękawie. Dzięki temu zachowa więcej soków, smaku i aromatu.
Schab w naczyniu lub rękawie do pieczenia należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 st. C. Po 30 minutach pieczenia, temperaturę należy obniżyć do 180-190 st. C i piec go jeszcze ok. godzinę.
Jeśli chcesz podać schab na obiad, po wyjęciu z piekarnika pozostaw go na ok. 15 minut, by soki równomiernie się w nim rozeszły. Dzięki temu pieczeń będzie smaczniejsza i bardziej soczysta. Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na marynatę do schabu wg Kuronia. Sprawdź też, jak przygotować schab duszony z jabłkami i cebulą.
źródło: canva/pjohnson1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gazetka-24, mniammniam