Smakosze.pl
marynowany schab

canva/robertsre

Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pieczony schab należy do świątecznej klasyki, ale bez problemu można go też przygotować na co dzień. Nie ma bowiem przy nim dużo pracy, a ten kawałek mięsa należy do jednych z tańszych. Dziś powiemy wam, jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty. Dzięki temu wasze pieczyste już zawsze będzie smaczne.

Schab jest jednym z bardziej cenionych kawałków wieprzowiny. To dlatego, że jest delikatny, a także ma mało tłuszczu i przerostów. Niestety mała ilość tłuszczu rodzi też pewne problemy. Schab trudno bowiem upiec tak, by wyszedł soczysty. No, chyba że wcześniej odpowiednio go zamarynujecie.

śledzie z cebulą

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

CZYTAJ DALEJ

Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?

Marynowanie mięsa jest jednym z lepszych sposobów na podniesienie jego walorów. Marynata sprawia bowiem, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Marynata może być sucha lub mokra, wybór tak naprawdę zależy od ciebie.

Sucha marynata może składać się z twoich ulubionych przypraw i dobrej jakości oleju. Tłuszcz sprawia bowiem, że aromat i smak łatwiej wydobywa się z przypraw i wnika do mięsa. Oprócz soli, pieprzu i majeranku, do marynaty do schabu warto dodać czosnek. Jego smak doskonale pasuje do wieprzowiny.

Do przygotowania marynaty mokrej możesz wykorzystać kwaśne płyny. Kwas przyspiesza bowiem kruszenie mięsa. Do marynowania schabu dobrze sprawdzi się więc ocet jabłkowy, wino, maślanka czy sok. Wcześniej mięso natrzyj przyprawami, czosnkiem, ewentualnie obłóż pokrojonymi warzywami, owocami.

Niezależnie od tego, jaką marynatę przygotujesz, pamiętaj, że mięso musi w niej trochę poleżeć. Przynajmniej kilkanaście godzin, a nawet 2 doby. Im dłużej marynujesz mięso, tym będzie smaczniejsze, bardziej miękkie i soczyste po upieczeniu.

Istotne pieczenie

Na miękkość i soczystość schabu duży wpływ ma też proces pieczenia. Mięso najlepiej piec w przykrytym, żaroodpornym naczyniu lub w foliowym rękawie. Dzięki temu zachowa więcej soków, smaku i aromatu.

Schab w naczyniu lub rękawie do pieczenia należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 st. C. Po 30 minutach pieczenia, temperaturę należy obniżyć do 180-190 st. C i piec go jeszcze ok. godzinę.

Jeśli chcesz podać schab na obiad, po wyjęciu z piekarnika pozostaw go na ok. 15 minut, by soki równomiernie się w nim rozeszły. Dzięki temu pieczeń będzie smaczniejsza i bardziej soczysta.

Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na marynatę do schabu wg Kuronia. Sprawdź też, jak przygotować schab duszony z jabłkami i cebulą.

pieczony schab

pieczony schab

źródło: canva/pjohnson1

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gazetka-24, mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >