Cudowny przepis Gessler na idealne na Wielkanoc drobiowe galaretki. Możesz je zrobić w kształcie jajek
Galaretki drobiowe są mięsnym rarytasem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Receptura Magdy Gessler pomoże wam przyrządzić go w wyjątkowo bogatej i aromatycznej wersji. Jeśli dodatkami wypełnicie wydmuszki jajek, efektowny specjał doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Mięsne galaretki są jednymi z tych specjałów, które się polubi albo się ich unika. Magda Gessler proponuje przyrządzić je z dodatkiem marynowanych grzybów. Ten dodatek zdaniem restauratorki pasuje też do sałatki jarzynowej . Spróbujcie, podając galaretki w formie jajek, a rodzina będzie zachwycona.
Przepis na galaretki drobiowe według Magdy Gessler
Składniki:
-
2 litry wody
-
kurczak rosołowy
-
2 większe marchewki
-
1 nieduża cebula
-
1/3 selera korzeniowego
-
1 nieduża pietruszka
-
1 liść laurowy
-
5 goździków
-
2-3 łyżki żelatyny
-
5 marynowanych prawdziwków
-
pół puszki groszku konserwowego
-
10 jaj
-
posiekana natka pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie rosołu:
Kurczaka oczyszczamy. Marchewki, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Umieszczamy je w garnku wraz z mięsem. Zalewamy wodą, a następnie wrzucamy liść laurowy i goździki. Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i opalamy ją nad palnikiem.
Dodajemy ja do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny, w międzyczasie usuwając szumy. Doprawiamy. Odcedzamy wywar i mieszamy do z żelatyną. Studzimy.
Przygotowanie jajecznych miseczek:
W skorupce jajek od szerszej strony robimy nieduże otwory. Wylewamy zawartość jaj do miski. Puste jajeczne osłonki zalewamy od środka wrzątkiem. Dokładnie oczyszczamy je, usuwając również białą błonkę.
Wydmuszki odstawiamy do pełnego osuszenia. Najlepiej postawić je w pojemniku na jajka. Zawartość przelana do miski nie będzie dalej wykorzystywana w tym przepisie. Możecie je zużyć np. do przyrządzenia jajecznicy .
Przygotowanie galaretek drobiowych:
Suche wydmuszki wypełniamy pokrojoną w kawałki marchewką, pokrojonym gotowanym kurczakiem, rozdrobnionymi prawdziwkami, odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Całość zalewamy ostudzonym drobiowym bulionem i wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie usuwamy skorupki jajka i podajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/didyk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: beszamel.se, przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram