Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na bób z dodatkiem smażonej cebulki
canva.com/Juan Moyano

Cudowny przepis na bób z dodatkiem smażonej cebulki

26 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bób stanowi świetny składnik diety, który jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, lecz również sycący i przepyszny. Jeśli chcesz zrobić go w nowy sposób, podsmaż go na patelni z cebulką. W taki sposób uzyskasz pożywny posiłek, który może być głównym daniem, jak i dodatkiem do niego.

Bób zazwyczaj jadamy pod postacią gotowanych w wodzie nasion. Wtedy jest to zwykła przekąska, której jednak ciężko się oprzeć. Znamy jednak jeszcze lepszą metodę na jego przygotowanie.

Dla ludzi chcących poczuć jeszcze więcej smaku zalecamy sprawdzenie poniższej receptury. Podsmażona i skarmelizowana cebulka dodaje całości słodyczy, a sam bób jest wspaniale chrupiący i aromatyczny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smażony bób z cebulką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • pół kg młodego bobu

  • 1 cebula

  • 3 łyżki masła lub oleju

  • woda

  • cukier

  • sól

Zacznij od wymoczenia bobu w gorącej wodzie przez godzinę. Następnie przepłucz go czystą wodą, wrzuć do garnka, zalej kolejną porcją wody i postaw na dużym gazie. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na średnią.

Na początku gotowania wsyp cukier, a pod koniec sól. Gdy bób osiągnie średni poziom miękkości, co zazwyczaj w przypadku młodego bobu oznacza kilkanaście minut, odcedź go z wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim siekaną cebulę. Gdy skarmelizuje się, wrzuć ugotowany bób i smaż kilka kolejnych minut. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych, świeżo siekanych ziół. Smacznego.

Smażony bób
undefined

Źródło: canva.com/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy