Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie
Naleśniki co jakiś czas goszczą na naszych talerzach. Są smaczne zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Tym razem proponujemy wam przyrządzić je według receptury z 1837 roku. Nie będą wam potrzebne mleko i woda. Masę przygotujemy z dodatkiem śmietanki, która sprawi, że naleśniki wyjdą bardzo delikatne. Spróbujecie?
Naleśniki można przygotować w wielu wersjach. Proponowaliśmy wam już pysznie waniliową odsłonę z dodatkiem budyniu oraz sposób na ich przyrządzenie tylko z roślinnych składników . W przepisie, który wam dziś przedstawiamy, wykorzystamy produkty, których współcześnie do zrobienia naleśników najczęściej się nie wybiera.
Masa na te niezwykle lekkie i aromatyczne smażone słodycze będzie złożona przede wszystkim ze śmietanki. Wzbogacimy ją o cynamon i gałkę muszkatołową , które wspaniale podkreślą delikatny smak kremowego ciasta naleśnikowego.
Przepis na wyśmienite naleśniki z 1873 roku
Składniki:
-
2 żółtka
-
250 ml śmietanki 12%
-
60 g cukru
-
3 łyżki przesianej mąki pszennej
-
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Żółtka łączymy ze śmietanką przy pomocy trzepaczki. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową oraz cukier. Do mieszanki przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy składniki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na niezbyt mocnym ogniu. Z obu stron powinny być delikatnie rumiane — obracamy je w momencie, gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobrze pasowała będzie owocowa konfitura czy biały ser z rodzynkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/pilip76
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: przepisytradycyjne Zapraszamy na nasz Instagram