Smakosze.pl
Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek

canva/Big Pixel

Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek

16 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne naleśniki. Specjał ten zazwyczaj do lekkich nie należy. Nasz nowy przepis bazuje na połączeniu trzech rodzajów mąki i napoju roślinnego. Naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne, a przy tym są wegańskie i bezglutenowe. Spróbujcie koniecznie.

Roślinne ciasto bez problemu dorówna tradycyjnemu. Z podanych składników uzyskamy niezwykle cienkie i elastyczne naleśniki, które z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać w każdym przepisie. Nawet w krokietach, gdzie jakość ciasta ma ogromne znaczenie.

Kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka

Kapitalne i tanie kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 30 g oleju kokosowego

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 50 g mąki ryżowej

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 300 ml napoju sojowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki i dokładnie je łączymy. Wlewamy napój sojowy i roztopiony olej kokosowy. Solimy.

Składniki miksujemy przy pomocy miksera, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Patelnię dobrze rozgrzewamy i wylewamy na nią porcję ciasta. Rozprowadzamy ja tak, aby uzyskać cienką warstwę.

Naleśniki smażymy po około pół minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Smacznego.

Sprawdźcie też inne pyszne przepisy na naleśniki. Polecamy tę recepturę na rarytas przyrządzany z dodatkiem majonezu. Warta uwagi jest też słodka wersja z budyniem.

Naleśniki doskonale smakują z dżemem

Naleśniki doskonale smakują z dżemem

Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: bodypak

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >