Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek

Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek

Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek
canva/Big Pixel

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne naleśniki. Specjał ten zazwyczaj do lekkich nie należy. Nasz nowy przepis bazuje na połączeniu trzech rodzajów mąki i napoju roślinnego. Naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne, a przy tym są wegańskie i bezglutenowe. Spróbujcie koniecznie.

Roślinne ciasto bez problemu dorówna tradycyjnemu. Z podanych składników uzyskamy niezwykle cienkie i elastyczne naleśniki, które z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać w każdym przepisie. Nawet w krokietach, gdzie jakość ciasta ma ogromne znaczenie.

Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 30 g oleju kokosowego

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 50 g mąki ryżowej

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 300 ml napoju sojowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki i dokładnie je łączymy. Wlewamy napój sojowy i roztopiony olej kokosowy. Solimy.

Składniki miksujemy przy pomocy miksera, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Patelnię dobrze rozgrzewamy i wylewamy na nią porcję ciasta. Rozprowadzamy ja tak, aby uzyskać cienką warstwę.

Naleśniki smażymy po około pół minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Smacznego.

Sprawdźcie też inne pyszne przepisy na naleśniki. Polecamy tę recepturę na rarytas przyrządzany z dodatkiem majonezu. Warta uwagi jest też słodka wersja z budyniem.

Naleśniki doskonale smakują z dżemem
Naleśniki doskonale smakują z dżemem

Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: bodypak Zapraszamy na nasz Instagram