Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na niezwykły syrop z imbiru do herbaty
canva/ngridHS

Cudowny przepis na niezwykły syrop z imbiru do herbaty

7 września 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Domowy syrop z imbiru to prawdziwy niezbędnik w każdej spiżarni. Mikstura nie tylko doskonale smakuje, ale również rozgrzewa i bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zdradzamy, krok po kroku jak go zrobić.

Syrop z imbiru to prawdziwy "must have" wśród przetworów. Prosty w przygotowaniu specyfik idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty w chłodne jesienne lub zimowe dni. Podajemy prosty przepis na ten wyjątkowy syrop.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z imbiru

Składniki:

  • 400 g imbiru

  • 500 g cukru

  • 500 ml wody

  • cytryna

  • Sposób wykonania:

Obierz imbir ze skórki (o tym jak najlepiej to zrobić przeczytasz w tym artykule ) i pokrój w kostkę.

Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i dodaj pokrojony wcześniej imbir. Dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny. Gotuj go na małym ogniu, aż do momentu, gdy uzyska on średnią gęstość syropu. Wyparz słoiki i rozlej do ich gorący syrop z imbirem. Zakręć i ustaw do góry dnem. Syrop z imbiru można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyjątkowe przetwory. Jakiś czas temu pisaliśmy m.in. o tym jak przygotować sok z aronii na zimę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wyspa inspiracji

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy