Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T161716.198

canva/mholka

Pyszna papryka w occie do słoików na zimę

16 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jesień sprzyja przygotowywaniu przetworów. Po ogórkach i cukinii przyszedł czas na paprykę. Doskonałym pomysłem jest przyrządzić ją w zalewie octowej. Taki przetwór z pewnością stanie się hitem niejednego zimowego obiadu.

Papryka w zalewie octowej jest prosta w przygotowaniu, a może mieć naprawdę wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Wspaniale komponuje się zarówno z wieloma potrawami, jak i sama w sobie może być pyszną i niebanalną przekąską. Możemy ją łączyć np. z mięsem lub serami. Poniżej zdradzamy jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyborną paprykę w occie do słoików na zimę

Składniki:

  • 4 kg papryki

  • 12 szklanek wody

  • 3 szklanki octu

  • 3 szklanki cukru

  • 3 łyżki soli

Dodatkowo:

- na każdy słoik (o pojemności 0,5 l) po 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy oraz łyżkę oleju

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T155203.673

Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Pokrój paprykę w paski, a następnie ją sparz. Włóż je ciasno do słoików, wraz z dwoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym.

Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp sól i cukier i zagotuj. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Na wierz do każdego słoika daj po jednej łyżce oleju. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 5 minut od zagotowania wody. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej pomysłów na jesienne przetwory m.in. przepyszne śliwki w occie oraz marynowane grzyby w pikantnej zalewie.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ewa Wachowicz, szaszłyki z grilla

Przepisy

Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego

Czytaj więcej >
duszona wołowina

Przepisy

Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis

Czytaj więcej >
Wyśmienite racuchy z borówkami

Przepisy

Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę

Czytaj więcej >
Jak zrobić domowe zsiadłe mleko?

Przepisy

Jak zrobić domowe zsiadłe mleko? Nie ma nic prostszego, zdradzamy przepis

Czytaj więcej >