Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna papryka w occie do słoików na zimę
Monika Dec
Monika Dec 07.09.2021 02:00

Pyszna papryka w occie do słoików na zimę

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T161716.198
canva/mholka

Papryka w zalewie octowej jest prosta w przygotowaniu, a może mieć naprawdę wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Wspaniale komponuje się zarówno z wieloma potrawami, jak i sama w sobie może być pyszną i niebanalną przekąską. Możemy ją łączyć np. z mięsem lub serami. Poniżej zdradzamy jak ją zrobić.

Jesień sprzyja przygotowywaniu przetworów. Po ogórkach i cukinii przyszedł czas na paprykę. Doskonałym pomysłem jest przyrządzić ją w zalewie octowej. Taki przetwór z pewnością stanie się hitem niejednego zimowego obiadu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • 4 kg papryki

  • 12 szklanek wody

  • 3 szklanki octu

  • 3 szklanki cukru

  • 3 łyżki soli

Dodatkowo:

- na każdy słoik (o pojemności 0,5 l) po 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy oraz łyżkę oleju

Sposób wykonania:

Pokrój paprykę w paski, a następnie ją sparz. Włóż je ciasno do słoików, wraz z dwoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym.

Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp sól i cukier i zagotuj. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Na wierz do każdego słoika daj po jednej łyżce oleju. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 5 minut od zagotowania wody. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej pomysłów na jesienne przetwory m.in. przepyszne śliwki w occie oraz marynowane grzyby w pikantnej zalewie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Papryka