Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T163942.784

canva/Lilechka75

Czy powinno się obierać ogórki do zupy ogórkowej?

7 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Danie od lat cieszy się ogromną popularnością i często gości na naszych stołach. Sporo emocji budzi jednak sposób jej przygotowania. Sporna kwestia dotyczy doboru ogórków - czy należy obierać je czy nie?

Zupa ogórkowa gości niemal w każdym domu. Sposób jej przyrządzania zależy od tego, z jakich korzystamy przepisów. Często zależą one choćby od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy. Sporną kwestią jest choćby fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej, czy nie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy powinno obierać się ogórki do zupy ogórkowej, czy nie?

Niezbędnym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki kiszone. W niektórych regionach polski są one specjalnie smażone przed dodaniem do dania (więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule).

Kolejną sporną kwestią jest fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej. Wiele osób uważa, że nie jest to konieczne, ponieważ obieranie warzyw może sprawić, że zostaną one pozbawione swojego charakterystycznego smaku. Jego źródło znajduje się właśnie we wspomnianej skórce. Jak najlepiej doprawić zupę ogórkową?

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T155203.673

Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania?

CZYTAJ DALEJ

Jak doprawić zupę ogórkową?

Aby wydobyć w pełni smak zupy ogórkowej warto użyć konkretnych ziół i przypraw. Doskonałym pomysłem jest choćby koperek, który dodany do tej potrawy idealnie podkreśli jej delikatny aromat. Warto jednak pamiętać aby robić to pod koniec gotowania, ponieważ w przeciwnym razie zatracimy jego smak i właściwości zdrowotne.

Doskonałym wyborem jego również lubczyk, którego charakterystyczny smak również podkręci walory zupy ogórkowej. Wiele osób sięga również po natkę pietruszki.

Doskonały przepis na zupę ogórkową znajdziesz tutaj.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >