Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T163942.784

canva/Lilechka75

Czy powinno się obierać ogórki do zupy ogórkowej?

17 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Danie od lat cieszy się ogromną popularnością i często gości na naszych stołach. Sporo emocji budzi jednak sposób jej przygotowania. Sporna kwestia dotyczy doboru ogórków - czy należy obierać je czy nie?

Zupa ogórkowa gości niemal w każdym domu. Sposób jej przyrządzania zależy od tego, z jakich korzystamy przepisów. Często zależą one choćby od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy. Sporną kwestią jest choćby fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej, czy nie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy powinno obierać się ogórki do zupy ogórkowej, czy nie?

Niezbędnym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki kiszone. W niektórych regionach polski są one specjalnie smażone przed dodaniem do dania (więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule).

Kolejną sporną kwestią jest fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej. Wiele osób uważa, że nie jest to konieczne, ponieważ obieranie warzyw może sprawić, że zostaną one pozbawione swojego charakterystycznego smaku. Jego źródło znajduje się właśnie we wspomnianej skórce. Jak najlepiej doprawić zupę ogórkową?

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T155203.673

Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania?

CZYTAJ DALEJ

Jak doprawić zupę ogórkową?

Aby wydobyć w pełni smak zupy ogórkowej warto użyć konkretnych ziół i przypraw. Doskonałym pomysłem jest choćby koperek, który dodany do tej potrawy idealnie podkreśli jej delikatny aromat. Warto jednak pamiętać aby robić to pod koniec gotowania, ponieważ w przeciwnym razie zatracimy jego smak i właściwości zdrowotne.

Doskonałym wyborem jego również lubczyk, którego charakterystyczny smak również podkręci walory zupy ogórkowej. Wiele osób sięga również po natkę pietruszki.

Doskonały przepis na zupę ogórkową znajdziesz tutaj.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >