Błyskawiczny sposób na obranie imbiru
Imbir słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i niezwykłych zalet. Niewiele osób wie, że potrafi także zwalczać objawy choroby lokomocyjnej i pomagać w walce z mdłościami. Jednak, żeby w pełni wykorzystać jego potencjał - musimy go obrać. A to już zupełnie inna historia.
Najczęściej, aby obrać imbir sięgamy po mały nożyk. Teoretycznie ta metoda spełnia swoją funkcję, a po kilku minutach imbir zostaje pozbawiony grubej skóry. Niestety, mało precyzyjny nożyk sprawia, że wraz ze skórką zdejmujemy także mnóstwo cennego wnętrza.
Dlatego też następnym razem, gdy zechcesz obrać imbir, lepiej odłóż nożyk do szuflady. Warto natomiast wyjąć z niej łyżkę, która zdecydowanie lepiej i szybciej poradzi sobie z tym zadaniem.
Jak obrać imbir za pomocą łyżki?
Użycie łyżki zamiast nożyka podczas obierania imbiru ma kilka znakomitych zalet. Przede wszystkim jest to szybszy i bardziej efektywny sposób, a przy tym doskonała zabawa.
Wystarczy chwycić łyżkę i wbić jej brzeg w korzeń imbiru. Poruszamy się łyżką w ogóle i w dół, a 20 sekund później całe korzeń jest obrany. Już po kilku pierwszych razach, nie będziesz wyobrażać sobie obierania imbiru żadnym innym sposobem.
Jak przechowywać imbir?
Jeśli chcemy przez dłuższy czas zachować świeżość imbiru, warto pozostawić na nim skórkę. Pozbawiony ochrony zewnętrznej imbir szybko się wysusza i traci cenne właściwości. Najlepiej przechowywać go z suchym i niezbyt ciepłym miejscu.
Imbir możemy także zamrozić, zwłaszcza gdy zakupiliśmy większą ilość. W takim wypadku powinniśmy zamknąć go szczelnie w woreczku strunowym i przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy.
Z pomocą tych porad możemy cieszyć się wspaniałymi właściwościami imbiru, tak długo, jak tylko zechcemy. Z tego smakowitego korzenia możemy zrobić między innymi prozdrowotny napar, który będzie niezwykle pomocny w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Warto jednak pamiętać, że w kilku przypadkach stosowanie imbiru może okazać się niekoniecznie zdrowe. Aby uniknąć nieprzyjemne sytuacji, warto zapoznać się z tym artykułem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lidl / porady.interia