Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T155203.673

canva/afro

Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania?

17 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Uprawiając pomidory zawsze chcesz się cieszyć udanymi zbiorami i wspaniałymi warzywami. Niestety, drobny błąd może sprawić, że pomidory zyskają mało apetyczny wygląd. Zdradzamy, krok po kroku, jak temu zaradzić.

Zawsze chcemy cieszyć się idealnymi zbiorami naszych owoców i warzyw, ale niestety od czasu do czasu musimy liczyć się z przykrymi niespodziankami. Pęknięte pomidory są nie tylko niezbyt estetyczne, ale również mogą się gromadzić w nich patogenne mikroorganizmy, które niestety mogą infekować nasze warzywa. Jak temu zaradzić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego pomidory pękają?

Za pękanie pomidorów może być odpowiedzialny nadmiar lub brak odpowiednich minerałów. Przyczyną takiej sytuacji mogą być również wahania wilgotności ziemi, w której rosną pomidory. Niezbyt regularnie podlewane rośliny, mogą doświadczać deficytu wody. Natomiast, po obfitym podlaniu lub deszczu roślina próbuje uzupełnić ten niedobór i "napić się na zapas". Wówczas pomidory pęcznieją, a ich skórka niestety pęka. Jak uniknąć takiej sytuacji?

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T153533.913

Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Co robić, żeby pomidory nie pękały?

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji tych warzyw. Pamiętaj, aby zawsze regularnie podlewać pomidory, najlepiej małymi ilościami wody, tak aby ich ziemia była stale wilgotna.

Jeżeli ziemia przeschła, to pamiętaj aby nagle nie wykonywać tak obfitego podlewania. Zamiast tego uzupełniaj wodę codzienne, w ten sposób stopniowo zwiększając wilgotność ziemi.

Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej cennych porad i wskazówek. Przeczytasz m.in. jak cieszyć się obfitymi zbiorami ogórków i jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smak dnia/ poradnik ogrodniczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >