Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T155203.673

canva/afro

Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania?

7 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Uprawiając pomidory zawsze chcesz się cieszyć udanymi zbiorami i wspaniałymi warzywami. Niestety, drobny błąd może sprawić, że pomidory zyskają mało apetyczny wygląd. Zdradzamy, krok po kroku, jak temu zaradzić.

Zawsze chcemy cieszyć się idealnymi zbiorami naszych owoców i warzyw, ale niestety od czasu do czasu musimy liczyć się z przykrymi niespodziankami. Pęknięte pomidory są nie tylko niezbyt estetyczne, ale również mogą się gromadzić w nich patogenne mikroorganizmy, które niestety mogą infekować nasze warzywa. Jak temu zaradzić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego pomidory pękają?

Za pękanie pomidorów może być odpowiedzialny nadmiar lub brak odpowiednich minerałów. Przyczyną takiej sytuacji mogą być również wahania wilgotności ziemi, w której rosną pomidory. Niezbyt regularnie podlewane rośliny, mogą doświadczać deficytu wody. Natomiast, po obfitym podlaniu lub deszczu roślina próbuje uzupełnić ten niedobór i "napić się na zapas". Wówczas pomidory pęcznieją, a ich skórka niestety pęka. Jak uniknąć takiej sytuacji?

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T153533.913

Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Co robić, żeby pomidory nie pękały?

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji tych warzyw. Pamiętaj, aby zawsze regularnie podlewać pomidory, najlepiej małymi ilościami wody, tak aby ich ziemia była stale wilgotna.

Jeżeli ziemia przeschła, to pamiętaj aby nagle nie wykonywać tak obfitego podlewania. Zamiast tego uzupełniaj wodę codzienne, w ten sposób stopniowo zwiększając wilgotność ziemi.

Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej cennych porad i wskazówek. Przeczytasz m.in. jak cieszyć się obfitymi zbiorami ogórków i jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smak dnia/ poradnik ogrodniczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >