Dlaczego pomidory pękają podczas dojrzewania?
Uprawiając pomidory zawsze chcesz się cieszyć udanymi zbiorami i wspaniałymi warzywami. Niestety, drobny błąd może sprawić, że pomidory zyskają mało apetyczny wygląd. Zdradzamy, krok po kroku, jak temu zaradzić.
Zawsze chcemy cieszyć się idealnymi zbiorami naszych owoców i warzyw, ale niestety od czasu do czasu musimy liczyć się z przykrymi niespodziankami. Pęknięte pomidory są nie tylko niezbyt estetyczne, ale również mogą się gromadzić w nich patogenne mikroorganizmy, które niestety mogą infekować nasze warzywa. Jak temu zaradzić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego pomidory pękają?
Za pękanie pomidorów może być odpowiedzialny nadmiar lub brak odpowiednich minerałów. Przyczyną takiej sytuacji mogą być również wahania wilgotności ziemi, w której rosną pomidory. Niezbyt regularnie podlewane rośliny, mogą doświadczać deficytu wody. Natomiast, po obfitym podlaniu lub deszczu roślina próbuje uzupełnić ten niedobór i "napić się na zapas". Wówczas pomidory pęcznieją, a ich skórka niestety pęka. Jak uniknąć takiej sytuacji?
Co robić, żeby pomidory nie pękały?
Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji tych warzyw. Pamiętaj, aby zawsze regularnie podlewać pomidory, najlepiej małymi ilościami wody, tak aby ich ziemia była stale wilgotna.
Jeżeli ziemia przeschła, to pamiętaj aby nagle nie wykonywać tak obfitego podlewania. Zamiast tego uzupełniaj wodę codzienne, w ten sposób stopniowo zwiększając wilgotność ziemi.
Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej cennych porad i wskazówek. Przeczytasz m.in. jak cieszyć się obfitymi zbiorami ogórków i jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smak dnia/ poradnik ogrodniczy