Cudowny przepis na przepyszne pierogi po lubelsku
Pierogi ruskie w klasycznym wydaniu nie zawierają w sobie żadnych ziół - ot, farsz z ziemniaków, cebuli i twarogu. Na Lubelszczyźnie dodaje się do niego jednak miętę. Dzięki niej pierogi nabierają zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku.
Pierogi ruskie często goszczą na stołach wielu Polaków. Większość z nich jada je z kwaśną śmietaną na słono, jednak są osoby, które podają je ze śmietaną oraz cukrem na słodko.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, którym przy okazji zaskoczysz domowników, przyrządź je z miętą. Z pewnością pokochasz ich cudowny, rześki smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi po lubelsku
Składniki:
Ciasto:
-
1 kg mąki pszennej
-
2 szklanki ciepłej wody
-
8 łyżek roztopionego masła
-
pół łyżeczki soli
Farsz:
-
800 g twarogu tłustego
-
10 ziemniaków
-
2 cebule
-
pęczek mięty
-
sól
-
pieprz
Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i odstaw na około 30 min, aby mąka została dobrze nawilżona.
Ziemniaki ugotuj, odcedź i przepuść je przez praskę. Odstaw do ostudzenia. Cebulę posiekaj i podsmaż, następnie dodaj do ziemniaków razem ze zmielonym twarogiem i siekaną miętą . Dopraw farsz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi. Nałóż na nie porcje farszu i dobrze zlep rogi. Gotuj je w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego.
Źródło: canva/Erin White, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl