Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na przepyszne pierogi po lubelsku
canva/Dar1930, Getty Images

Cudowny przepis na przepyszne pierogi po lubelsku

6 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi ruskie w klasycznym wydaniu nie zawierają w sobie żadnych ziół - ot, farsz z ziemniaków, cebuli i twarogu. Na Lubelszczyźnie dodaje się do niego jednak miętę. Dzięki niej pierogi nabierają zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku.

Pierogi ruskie często goszczą na stołach wielu Polaków. Większość z nich jada je z kwaśną śmietaną na słono, jednak są osoby, które podają je ze śmietaną oraz cukrem na słodko.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, którym przy okazji zaskoczysz domowników, przyrządź je z miętą. Z pewnością pokochasz ich cudowny, rześki smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi po lubelsku

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 8 łyżek roztopionego masła

  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 800 g twarogu tłustego

  • 10 ziemniaków

  • 2 cebule

  • pęczek mięty

  • sól

  • pieprz

Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i odstaw na około 30 min, aby mąka została dobrze nawilżona.

Ziemniaki ugotuj, odcedź i przepuść je przez praskę. Odstaw do ostudzenia. Cebulę posiekaj i podsmaż, następnie dodaj do ziemniaków razem ze zmielonym twarogiem i siekaną miętą . Dopraw farsz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi. Nałóż na nie porcje farszu i dobrze zlep rogi. Gotuj je w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Erin White, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy