Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe
Pierogi kresowe są pysznym sposobem na podanie tego dania w niecodziennym wydaniu. Za farsz robi biały twaróg wraz z kaszą gryczaną. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Pierogi kresowe zachwycają swoją fakturą, która z jednej strony jest delikatna z powodu twarogu, a z drugiej wyrazista dzięki kaszy gryczanej. Smak z kolei uzyskuje się poprzez dodanie czosnku niedźwiedziego.
Poniższy przepis składa się jedynie z farszu, jeśli jednak chcesz mieć dobrą recepturę na ciasta, zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy wszystkie tajniki jego sporządzenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi kresowe
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia.
Składniki:
-
250 gramów twarogu tłustego
-
250 gramów kaszy gryczanej
-
cebula
-
sól
-
pieprz
-
suszony czosnek niedźwiedzi
-
świeża natka pietruszki
Na niewielkiej ilości masła zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu odstaw ją do wystudzenia. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko i również ją ostudź. Następnie połącz ją z cebulą.
Do kaszy i cebuli dodaj twaróg, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi oraz natkę pietruszki. Wymieszaj farsz, a gdy składniki połączą się w jednolitą masę, zacznij nadziewać pierogi.
Dobrze zlep krańce pierogów. Zagotuj wodę w garnku, dosyp sól i wrzuć pierogi. Gotuj je przez minutę lub dwie od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z okrasą. Smacznego.
Źródło: canva/Anastasia Collection
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com