Smakosze.pl Przepisy Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji
canva/joannatkaczuk

Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś mamy dla was przepis niezwykły. Będziemy piec pasztet, który, choć wygląda jak tradycyjny, nie zawiera mięsa. Poznajcie przepis na cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji. Gwarantujemy, że gdy raz go posmakujecie, będziecie do niego wracać częściej.

Na słowo pasztet większość z was myśli o gotowaniu mięsa i sparzaniu wątróbki. Te czynności rzeczywiście robi się, przygotowując klasyczny pasztet. My jednak proponujemy dziś pasztet dla tych, którzy za mięsem nie przepadają albo nieco się nim znudzili. Ta odmiana będzie smaczna, choć równie sycąca. Zrobimy bowiem pasztet z białej fasoli.

Fasola, podobnie jak mięso, jest doskonałym źródłem białka. Dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa i z tego powodu warto po nią sięgać, będąc wegetarianinem, ale nie tylko. Również, jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu i cholesterolu w swojej diecie, fasola przyjdzie ci z pomocą.

Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

Składniki:

  • 50 dag białej, suchej fasoli

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 marchewki

  • 4 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 5 jajek

  • 3-4 łyżki tartej bułki

  • curry

  • majeranek

  • kmin rzymski

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • olej i tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu

Fasolę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody i zagotuj ją.

Do gotującej się fasoli dodaj listki laurowe i ziele angielskie, a także trochę soli. Gotuj ok. 30 minut. Dodaj obraną marchewkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odcedź je, wystudź.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem z fasolą i marchewką.

Warzywną masę wymieszaj z jajkami i tartą bułką. Dopraw do smaku curry, majerankiem, kminem, gałką, solą i pieprzem.

Wąską, podłużną formę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 40 min w 180 st. C, aż pasztet będzie rumiany.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne pasztety. Sprawdź, jak przygotować pasztet bez mięsa, ale z kaszą pęczak , a także jak zrobić pasztet z soczewicy i żurawiny .

fasola
fasola

Źródło zdjęcia: canva/panco971

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy