Smakosze.pl
Kawa z kurkumą

canva/tbralninaphotos

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nic nie stawia na nogi tak, jak aromatyczna i dobrze zaparzona filiżanka kawy - napój dostarcza energii i dobrze pobudza. Dodanie do niej pół łyżeczki kurkumy ma wiele korzyści, takich jak zmniejszenie stanów zapalnych, działanie przeciwbólowe czy ułatwiają trawienie. Dodatkowo taki napar przepięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Kawa z kurkumą na początku może wydawać się niecodziennym pomysłem, który w smaku odbiega od zwykłego napoju. Taka mieszanka jest nie tylko wyjątkowo pyszna i rozgrzewająca - ma wiele prozdrowotnych właściwości.

marchewka z groszkiem

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

CZYTAJ DALEJ

Kurkuma stosowana jest głównie w kuchni indyjskiej od tysięcy lat, stanowi także bardzo ważny element tradycyjnej medycyny z tego kraju, który wykorzystywany jest do leczenia najróżniejszych schorzeń. Wiele pozytywów można wyciągnąć, spożywając ją regularnie w niewielkich ilościach.

Zalety picia kawy z kurkumą

Kurkuma pełna jest kurkuminy, substancji odpowiadającej za większość prozdrowotnych właściwości przyprawy. Jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego sprawdza się w walce ze stanami zapalnymi, które pojawiają się w organizmie.

Kurkumina wykazuje również działanie przeciwbólowe, dlatego cierpiący na ból stawów czy nerwobóle powinni wprowadzić do swojej diety kurkumę. Dodatkowo przyprawa ułatwia spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, więc zalecana jest przez dietetyków.

Kolejną zaletą kurkumy jest możliwe zapobieganie dolegliwościom związanym z układem sercowo-naczyniowym. Kurkumina poprawia kondycję wyściółki naczyń krwionośnych, wzmacniając je i zmniejszając szansę na choroby.

Jak pić kawę z kurkumą?

Przede wszystkim warto dodać do niej, poza oczywiście samą kawą i kurkumą, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Piperyna z ziarenek pieprzu znacznie zwiększa wchłaniania kurkuminy, zwielokrotniając jej zdrowe działanie.

Eksperci tłumaczą, że zwykle wystarczy dodać do napoju pół łyżeczki kurkumy, co odpowiada około 1,5 g. Zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki wynoszącej 6 g - zbyt dużo kurkumy może wywołać łagodne zaburzenia trawienia.

Kawę z kurkumą polecamy również zalać mlekiem lub śmietanką. Prozdrowotne substancje z kurkumy rozpuszczają się w tłuszczach, co wyjątkowo ułatwia wchłanianie w układzie pokarmowym. Jeśli chcesz ją słodzić, użyj zdrowego miodu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, o niezwykłym działaniu miodu z dodatkiem soli himalajskiej. Ten tekst zdradza czym jest czerwona plamka niekiedy widoczna w jajku.

Kawa z kurkumą

Źródło zdjęcia: canva/Stanislav Sablin, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >
pieczarki

Produkty

Jak przechowywać pieczarki, żeby długo pozostały świeże?

Czytaj więcej >