Cudowny trick, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie jeszcze smaczniejsza
Sałatka jarzynowa jeszcze mocniej zachwyci swoim smakiem, gdy dodamy do niej własnoręcznie zrobiony przez nas majonez. Pyszna potrawa z pewnością zyska wielkie grono swoich miłośników. Poniżej podajemy przepis zarówno na majonez, jak i na klasyczną sałatkę jarzynową.
Sałatka jarzynowa z pewnością należy do klasyków polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich świąt oraz rodzinnych uroczystości. Niemal kultowa sałatka będzie jeszcze lepsza, gdy samodzielnie przygotujemy do niej majonez. Zdradzamy, jak to zrobić.
Przepis na majonez do sałatki jarzynowej
Składniki:
-
1 jajko
-
200 ml oleju roślinnego
-
1 łyżka octu spirytusowego
-
łyżeczka musztardy
-
szczypta soli oraz pieprzu
Sposób wykonania:
Wbij jajko do wysokiego naczynia i dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki. Włóż blender do naczynia i włącz na wysokie obroty. Smacznego!
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Składniki:
-
3 ziemniaki
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
korzeń selera
-
4 ogórki kiszone
-
1 jabłko
-
puszka groszku
-
4 jajka
-
4 łyżki domowego majonezu
-
sól i pieprz do smaku
-
opcjonalnie: musztarda
Sposób wykonania:
Ugotuj warzywa bez ich wcześniejszego obierania oraz jajka na twardo. Ostudź warzywa i pokrój w kostkę, a jajka odłup ze skorupek i także pokrój na małe kawałki.
Pokrój ogórki kiszone, a następnie wyciśnij je z nadmiaru wody. Połącz je wraz z pokrojonymi warzywami oraz jajkami. Dodaj do składników groszek z puszki. Przypraw całość solą i pieprzem, a na koniec dodaj majonez. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na pyszne sałatki m.in. lwowską z dodatkiem buraków oraz klasyczną sałatkę gyros.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2