Sałatka lwowska od Magdy Gessler
Instagram / @magdagessler_official; pxhere / CC0

Gessler podała przepis na sałatkę lwowską

Smakowita sałatka lwowska uchodzi za wyjątkowy frykas, który potrafi wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Niektórzy twierdzą, że smakuje lepiej od kultowej jarzynowej. W rolach głównych występują śledzie i buraki. Magda Gessler wyjawiła swoją recepturę.

Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler

Wyborna sałatka lwowska z pewnością przypadnie do gustu smakoszom, którzy gustują w swojskich potrawach. Każdy, kto ceni wyjątkowe dania, powinien wypróbować recepturę na tę niecodzienną sałatkę.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ofeminin, sałatka lwowska została przypomniana przez Magdę Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Niedawno przedstawialiśmy przepis restauratorki na sałatkę jarzynową. Dziś sięgniemy po inny specjał.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Jej przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, dadzą sobie radę.

Niezwykłe zalety spożywania natki pietruszkiNiezwykłe zalety spożywania natki pietruszkiCzytaj dalej

Pyszna sałatka lwowska w znacznej mierze składa się z buraków i śledzi. Jednak obok nich pojawiają się inne smakołyki. Lista produktów nie powinna wzbudzić większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 8 buraków
  • 4 ziemniaki
  • seler
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 jabłka
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 50 g marynowanych grzybków
  • 50 g kaparów
  • szczypior
  • sok z cytryny
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 40 g ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sałatka lwowska zachwyci domowników

Na początku buraki, ziemniaki, marchew oraz seler gotujemy. Warzywa obieramy dopiero po ugotowaniu. Kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Śledzie musimy pokroić w paski.

Siekamy cebulę, a odsączone grzyby rozdrabniamy. Mieszamy ze sobą wszystkie pokrojone składniki oprócz ziemniaków i śledzi. Je dodajemy na końcu. Całość polewamy sokiem z cytryny. Sałatka lwowska musi się przegryźć. W związku z tym odstawiamy ją na 20 minut.

Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Wlewamy go do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy specjał posiekanym szczypiorkiem. Nasza sałatka lwowska jest już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na surówkę jesienną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł