Smakosze.pl
Sałatka lwowska od Magdy Gessler

Instagram / @magdagessler_official; pxhere / CC0

Gessler podała przepis na sałatkę lwowską

25 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita sałatka lwowska uchodzi za wyjątkowy frykas, który potrafi wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Niektórzy twierdzą, że smakuje lepiej od kultowej jarzynowej. W rolach gł&oacut

Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler

Wyborna sałatka lwowska z pewnością przypadnie do gustu smakoszom, którzy gustują w swojskich potrawach. Każdy, kto ceni wyjątkowe dania, powinien wypróbować recepturę na tę niecodzienną sałatkę.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ofeminin, sałatka lwowska została przypomniana przez Magdę Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Niedawno przedstawialiśmy przepis restauratorki na sałatkę jarzynową. Dziś sięgniemy po inny specjał.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Jej przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, dadzą sobie radę.

Pyszna sałatka lwowska w znacznej mierze składa się z buraków i śledzi. Jednak obok nich pojawiają się inne smakołyki. Lista produktów nie powinna wzbudzić większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

  • 8 filetów śledziowych w oleju

  • 8 buraków

  • 4 ziemniaki

  • seler

  • 8 ogórków kiszonych

  • 4 jabłka

  • 3 marchewki

  • cebula

  • 50 g marynowanych grzybków

  • 50 g kaparów

  • szczypior

  • sok z cytryny

  • 500 ml kwaśnej śmietany

  • 40 g ostrej musztardy

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Sałatka lwowska zachwyci domowników

Na początku buraki, ziemniaki, marchew oraz seler gotujemy. Warzywa obieramy dopiero po ugotowaniu. Kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Śledzie musimy pokroić w paski.

Siekamy cebulę, a odsączone grzyby rozdrabniamy. Mieszamy ze sobą wszystkie pokrojone składniki oprócz ziemniaków i śledzi. Je dodajemy na końcu. Całość polewamy sokiem z cytryny. Sałatka lwowska musi się przegryźć. W związku z tym odstawiamy ją na 20 minut.

Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Wlewamy go do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy specjał posiekanym szczypiorkiem. Nasza sałatka lwowska jest już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na surówkę jesienną.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >