Gessler podała przepis na sałatkę lwowską
Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.
Sałatka lwowska od Magdy Gessler
Wyborna sałatka lwowska z pewnością przypadnie do gustu smakoszom, którzy gustują w swojskich potrawach. Każdy, kto ceni wyjątkowe dania, powinien wypróbować recepturę na tę niecodzienną sałatkę.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ofeminin, sałatka lwowska została przypomniana przez Magdę Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Niedawno przedstawialiśmy przepis restauratorki na sałatkę jarzynową. Dziś sięgniemy po inny specjał.
Sałatka lwowska od Magdy Gessler charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Jej przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które stronią od kuchennych aktywności, dadzą sobie radę.
Pyszna sałatka lwowska w znacznej mierze składa się z buraków i śledzi. Jednak obok nich pojawiają się inne smakołyki. Lista produktów nie powinna wzbudzić większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?
8 filetów śledziowych w oleju
8 buraków
4 ziemniaki
seler
8 ogórków kiszonych
4 jabłka
3 marchewki
cebula
50 g marynowanych grzybków
50 g kaparów
szczypior
sok z cytryny
500 ml kwaśnej śmietany
40 g ostrej musztardy
sól
pieprz
cukier
Sałatka lwowska zachwyci domowników
Na początku buraki, ziemniaki, marchew oraz seler gotujemy. Warzywa obieramy dopiero po ugotowaniu. Kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Śledzie musimy pokroić w paski.
Siekamy cebulę, a odsączone grzyby rozdrabniamy. Mieszamy ze sobą wszystkie pokrojone składniki oprócz ziemniaków i śledzi. Je dodajemy na końcu. Całość polewamy sokiem z cytryny. Sałatka lwowska musi się przegryźć. W związku z tym odstawiamy ją na 20 minut.
Śmietanę mieszamy z musztardą. Sos doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Wlewamy go do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy specjał posiekanym szczypiorkiem. Nasza sałatka lwowska jest już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na surówkę jesienną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ofeminin