Prosty przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Nic dziwnego skoro są proste w przygotowaniu, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Wykonane według przepisu Ewy Wachowicz z dodatkiem pysznego ciągnącego się sera żółtego wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie je już dziś.
Wcześniej proponowaliśmy wam placki ziemniaczane z innymi dodatkami. Przygotowywaliście je już zarówno z grzybowym nadzieniem, jak i z papryką. Tym razem proponujemy uzupełnienie kompozycji o porcję sera — składnika, który nie tylko wzbogaci smak, ale też doda plackom delikatności.
Przepis na serowe placki ziemniaczane Ewy Wachowicz
Składniki:
500 g ziemniaków
50 g sera żółtego
1 jajo
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy na sitko z gazą i dokładnie odciskamy płyn. Masę ziemniaczaną przenosimy do dużej miski.
Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny. Także ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Z serem postępujemy podobnie. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy majeranek.
Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do pozostałych składników wraz z mąką. Dokładnie wszystko łączymy. Jeśli ciasto jest zbyt wodniste, dosypujemy jeszcze trochę mąki.
Dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy porcje ciasta na złoto z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną i koperkiem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se