Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku
Nie ma to jak dobre schabowe. Najlepiej, gdy wewnątrz są soczyste, a panierka przyjemnie chrupie. Przygotowujemy je zwykle w podobny sposób — rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy. Warto urozmaicić ich smak, dodając odrobinę musztardy. Dzięki niej staną się jeszcze bardziej soczyste, a jednocześnie nabiorą charakteru.
Delikatny smak tego sosu będzie pasował idealnie do wieprzowych kawałków. Czosnek jeszcze dodatkowo go podkręci, nadając kotletom lekko pikantnego posmaku. Smażcie je na niezbyt dużym ogniu, by w środku nie były surowe, a panierka stopniowo nabierała koloru. Wtedy będą idealne.
Przepis na soczyste schabowe z dodatkiem musztardy
Składniki:
8 plastrów schabu
3 jaja
8 łyżeczek musztardy delikatesowej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Schab posypujemy przyprawami z każdej strony. Następnie mięso starannie nacieramy musztardą i odkładamy do lodówki na godzinę. Dzięki temu mięso lepiej się zamarynuje.
Po tym czasie panierujemy kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy na złoto, po około 5 minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego.
Kotlety doskonale smakować będą np. z tą słodką surówką z czerwonej kapusty czy z delikatną marchewką z jabłkiem i selerem. Możecie też podać je z tym ziemniaczanym purée. Dodatek suszonych pomidorów urozmaici kompozycję smakową.
Źródło zdjęcia: canva/barol16
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis