Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku

Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku

Soczyste kotlety schabowe
canva/barol16

Nie ma to jak dobre schabowe. Najlepiej, gdy wewnątrz są soczyste, a panierka przyjemnie chrupie. Przygotowujemy je zwykle w podobny sposób — rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy. Warto urozmaicić ich smak, dodając odrobinę musztardy. Dzięki niej staną się jeszcze bardziej soczyste, a jednocześnie nabiorą charakteru.

Delikatny smak tego sosu będzie pasował idealnie do wieprzowych kawałków. Czosnek jeszcze dodatkowo go podkręci, nadając kotletom lekko pikantnego posmaku. Smażcie je na niezbyt dużym ogniu, by w środku nie były surowe, a panierka stopniowo nabierała koloru. Wtedy będą idealne.

Przepis na soczyste schabowe z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • 8 plastrów schabu

  • 3 jaja

  • 8 łyżeczek musztardy delikatesowej

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Schab posypujemy przyprawami z każdej strony. Następnie mięso starannie nacieramy musztardą i odkładamy do lodówki na godzinę. Dzięki temu mięso lepiej się zamarynuje.

Po tym czasie panierujemy kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy na złoto, po około 5 minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego.

Kotlety doskonale smakować będą np. z tą słodką surówką z czerwonej kapusty czy z delikatną marchewką z jabłkiem i selerem. Możecie też podać je z tym ziemniaczanym purée. Dodatek suszonych pomidorów urozmaici kompozycję smakową.

Kotlet schabowy
Dodaj musztardy do schabowego, a wyjdzie soczysty

Źródło zdjęcia: canva/barol16

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram