Klasyczna sałatka gyros krok po kroku
Sałatka gyros jest warstwową sałatką składającą się z kurczaka, kapusty pekińskiej, warzyw. Uzupełnieniem jest majonez i ketchup, które dodają smaku i łączą wszystkie składniki. Sałatka jest niezwykle prostym i smacznym pomysłem na kolację oraz spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros krok po kroku.
Gyros to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. Idealnie doprawiony, opieczony w rożnie kurczak jest podstawą wielu dań, również tych typu fast-food. Podaje się go między innymi z ziemniakami i surówką warzywną, a także w tradycyjnej picie.
W Polsce sałatka z gyrosem od lat cieszy się ogromną popularnością. Jest szybka, prosta, tania i przede wszystkim smaczna.
Przyprawa do gyrosa zawiera odpowiednio wyselekcjonowane zioła i składniki, takie jak: czosnek. kurkuma, kolendra, chilli, gorczyca i wiele innych. Dzięki nim kurczak marynowany w przyprawie jest niezwykle aromatyczny i doskonały w smaku.
Składniki na klasyczną sałatkę gyros:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
przyprawa gyros
kapusta pekińska
duża czerwona cebula
puszka kukurydzy
5 ogórków konserwowych
2 papryki czerwone
majonez
ketchup
sól, pieprz
Klasyczna sałatka gyros krok po kroku
Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę lub cienkie paseczki, następnie włóż do pojemnika, wlej łyżkę oliwy, wsyp przyprawę do gyrosa, wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie pokrój paprykę, odsącz kukurydzę, posiekaj kapustę i cebulę. Wyjmij kurczaka i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem, następnie odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Sałatkę układaj warstwami w dużej, szklanej misce w kolejności: mięso, cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, majonez, papryka, kapusta pekińska. Sałatkę wyciągaj od spodu, aby nabrać wszystkie składniki, wymieszaj na talerzu.
Smacznego.