Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki
Cukinia po francusku to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Jest niezwykle soczysta i chrupiąca. Charakteru dodaje jej czosnek, koper i oczywiście zalewa z solidną porcją musztardy. Tak przygotowana cukinia smakuje doskonale.
Cukinia po francusku jest bardzo prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że momentalnie znika ze spiżarni. Cukinię kroimy w plasterki i zasypujemy szczyptą soli, dzięki której warzywo szybciej puści wodę. Cukinia do słoików nie może mieć żadnych przebarwień na skórze. Wybierajmy również małe i średnie warzywa.
Do cukinii po francusku dodajemy dwa rodzaje musztardy- musztardę francuską, czyli z całymi ziarnami gorczycy oraz musztardę miodową, o przyjemnym, słodkawym smaku. Zalewę zawsze przygotowujmy według proporcji- 1 łyżka soli na 1 l wody, w przeciwnym razie przetwory będą przesolone.
Przed przygotowaniem cukinii po francusku koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Wyparzenie jest bardzo ważne, ponieważ po samym umyciu nie pozbędziemy się wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogą zepsuć wszystkie przetwory. Słoiki muszą być sterylnie czyste.
Cukinia po francusku w zalewie musztardowej, jest lepsza od ogórków
Składniki:
-
4 kg małej i średniej cukinii
-
po 3 ząbki czosnku na słoik
-
po baldachu kopru na słoik
Składniki na zalewę:
-
1 l wody
-
1 łyżka soli
-
2 szklanki cukru
-
łyżka musztardy miodowej
-
2 szklanki octu 10%
-
mały słoiczek musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
Jak zrobić cukinię po francusku? Jest idealną przekąską w zimowe dni
Cukinię umyj i pokrój w plasterki, następnie przełóż do miski, wsyp niewielką ilość soli, żeby puściła sok i odstaw na około godzinę. W tym czasie przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą, ocet, cukrem. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj musztardę francuską i miodową, wymieszaj, odstaw, żeby ostygła.
Do wyparzonych słoików układaj cukinię na przemian z koprem i czosnkiem. Wlej zimną zalewę, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki po pasteryzacji postaw na blacie kuchennym, gdy ostygną, wstaw je do spiżarni, cukinia po francusku będzie gotowa po około 2- 3 tygodniach, smacznego.
Przygotuj również obłędną fasolkę szparagową do słoików. Na zimę warto przygotować również owoce w słoikach- tu poznasz przepis na prażone jabłka na zimę, będą idealne do szarlotki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem
-
Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać
Źródło: obzarciuch