Smakosze.pl Przepisy Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki
canva/ Pan-Pavel

Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki

10 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Cukinia po francusku to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Jest niezwykle soczysta i chrupiąca. Charakteru dodaje jej czosnek, koper i oczywiście zalewa z solidną porcją musztardy. Tak przygotowana cukinia smakuje doskonale.

Cukinia po francusku jest bardzo prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że momentalnie znika ze spiżarni. Cukinię kroimy w plasterki i zasypujemy szczyptą soli, dzięki której warzywo szybciej puści wodę. Cukinia do słoików nie może mieć żadnych przebarwień na skórze. Wybierajmy również małe i średnie warzywa.

Do cukinii po francusku dodajemy dwa rodzaje musztardy- musztardę francuską, czyli z całymi ziarnami gorczycy oraz musztardę miodową, o przyjemnym, słodkawym smaku. Zalewę zawsze przygotowujmy według proporcji- 1 łyżka soli na 1 l wody, w przeciwnym razie przetwory będą przesolone.

Przed przygotowaniem cukinii po francusku koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Wyparzenie jest bardzo ważne, ponieważ po samym umyciu nie pozbędziemy się wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogą zepsuć wszystkie przetwory. Słoiki muszą być sterylnie czyste.

Cukinia po francusku w zalewie musztardowej, jest lepsza od ogórków

Składniki:

  • 4 kg małej i średniej cukinii

  • po 3 ząbki czosnku na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • 1 łyżka soli

  • 2 szklanki cukru

  • łyżka musztardy miodowej

  • 2 szklanki octu 10%

  • mały słoiczek musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

Jak zrobić cukinię po francusku? Jest idealną przekąską w zimowe dni

Cukinię umyj i pokrój w plasterki, następnie przełóż do miski, wsyp niewielką ilość soli, żeby puściła sok i odstaw na około godzinę. W tym czasie przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą, ocet, cukrem. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj musztardę francuską i miodową, wymieszaj, odstaw, żeby ostygła.

Do wyparzonych słoików układaj cukinię na przemian z koprem i czosnkiem. Wlej zimną zalewę, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki po pasteryzacji postaw na blacie kuchennym, gdy ostygną, wstaw je do spiżarni, cukinia po francusku będzie gotowa po około 2- 3 tygodniach, smacznego.

Przygotuj również obłędną fasolkę szparagową do słoików. Na zimę warto przygotować również owoce w słoikach- tu poznasz przepis na prażone jabłka na zimę, będą idealne do szarlotki.

Cukinia
canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy