Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać
Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta, pomidorami, papryką i świeżym rozmarynem to pomysł na wyśmienity posiłek dla całej rodziny, które będzie gotowe w dosłownie 30 minut. Danie jest idealne w upalne dni, jest lekkie, ale pożywne.
Latem, kiedy żar leje się z nieba, lubię sięgać po dania z włoskiej i greckiej kuchni. Uwielbiam świeże warzywa sezonowe, świeże zioła, aromat oliwy z oliwek, sery i makaron i dlatego też makaron z pieczoną fetą i pomidorami jest moim faworytem.
Do przygotowania całej potrawy potrzebuję dosłownie 30 minut. Wszystkie składniki, oprócz makaronu, piekę w naczyniu żaroodpornym, następnie mieszam z ugotowanym al dente makaronem. Makaron z pieczonym serem feta jest absolutnym hitem Internetu.
Do ekspresowego makaronu z pieczonym serem feta możesz wykorzystać swój ulubiony makaron. Zwykle gotuję penne lub kokardki, ale danie smakuje równie dobrze z tagliatelle, muszlami, spaghetti. Pieczony ser jest miękki i doskonale scala całą potrawę.
Przepis na ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami
Składniki:
opakowanie sera feta
500 g pomidorów koktajlowych
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
oliwki
kilka gałązek rozmarynu
4 ząbki czosnku
suszona bazylia
szczypta papryki czerwonej mielonej
szczypta suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
makaron
Jak zrobić makaron z pieczonym serem feta?
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Poukładaj pomidorki koktajlowe, pokrojone ząbki czosnku, kawałki papryki czerwonej, żółtej i oliwki, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj.
Na górę połóż cały ser feta, danie oprósz papryką słodką, oregano i bazylią, sam ser pieprzem. Połóż gałązki rozmarynu i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut.
W tym czasie ugotuj ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedź i przełóż do zapieczonych warzyw z serem, dokładnie wymieszaj, smacznego.
Przygotuj również zapiekankę z cukinią z mięsem mielonym, jest idealna na obiad w upalne dni. Gorąco polecam również grecką moussakę z bakłażanem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce
Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną
Źródło: beszamel.se.pl