Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę
Screen z filmu na kanale Moja żona gotuje na YouTube

Fasolka szparagowa zaczęła już pojawiać się na straganach. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i zamknąć ją w słoikach. Jesienią czy zimą — gdy trudniej będzie znaleźć świeże warzywa i owoce — będzie idealna. Spróbujecie?

Fasolkę szparagową w słoikach przyrządza się niemalże błyskawicznie. Smakowite sezonowe warzywo nie wymaga wielu przypraw — sól i cukier wystarczą, by ją zabezpieczyć i móc cieszyć się jej smakiem jeszcze przez długi czas od przygotowania przetworów. Skusicie się na ten rarytas?

Przepis na znakomitą fasolkę szparagową w słoikach

Składniki na 9 dużych słoików:

  • 5 kg fasolki szparagowej

  • sól i cukier — po 1 łyżeczce na każdy słój przetworu

Przygotowanie fasolki szparagowej w słoikach:

Naczynia do przygotowania fasolki szparagowej myjemy i wyparzamy. Upewniamy se przy tym, czy nakrętki nie mają śladów rdzy, a słoiki nie są wyszczerbione. Słoje można też umieścić w nagrzanym do 110 stopni Celsjusza piekarniku i pozostawić je tam na kwadrans.

Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Warzywo gotujemy przez 3 minuty we wrzątku. Zachowujemy płyn, a warzywo wyjmujemy szczypcami i studzimy. Następnie układamy ciasno w przygotowanych słoikach. Do każdego naczynia dodajemy sól i cukier.

Wlewamy tyle wody, by przykryć fasolkę szparagową. Słoiki zakręcamy i ustawiamy je w szerokim garnku wyłożonym ściereczką tak, aby nie stykały się ze sobą. Wypełniamy go niezbyt ciepłą wodą. Jej powierzchnia powinna wypaść około 3 cm poniżej wieczek słoików.

Zagotowujemy płyn i pasteryzujemy przetwory przez godzinę. Wyjmujemy je i studzimy. Po dobie ponownie gotujemy przetwory — tym razem tylko przez 40 minut. Ostudzoną fasolkę szparagową w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu.

Po inne smakowite przepisy na żółte sezonowe warzywo zajrzyjcie na naszą stronę. Ten przepis zdradza najprostszy sposób na jej podanie. Z tego materiału natomiast dowiecie się jak przyrządzić to warzywo po hiszpańsku.

Fasolka szparagowa ze słoika będzie nas cieszyć przez długi czas
canva/Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis