Smakosze.pl Przepisy Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku
Canva / congerdesign ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku

14 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Siostrę Anastazję znają dobrze wszyscy amatorzy gotowania. Zakonnica ma jednak jeszcze kilka przepisów w zanadrzu, które nadal mogą zaskoczyć. Jednym z nich jest ćwikła z chrzanem i 1 niezwykłym dodatkiem. Popularna kucharka dodaje do niej również…czerwone wino.

Ćwikła z chrzanem z przepisu wybitnej specjalistki

Siostra Anastazja podbiła serca i żołądki Polaków. Jej nieszablonowe połączenia smaków zdobyły rzeszę wielbicieli. Pomysł na ćwikłę, czyli buraki z chrzanem i przyprawami to kolejny hit w wydaniu zakonnicy. Zapewniamy, że w takiej wersji jeszcze ich nie kosztowaliście.

Ćwikła jest idealnym dodatkiem do rozmaitych świątecznych potraw. Sprawdzi się do domowych wędlin czy pasztetów. Wyjątkowe składniki zapewniają nie tylko wyśmienity smak, ale także solidną porcję witamin. Warto od czasu do czasu uraczyć się takim specjałem.

Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami

Przepis na ćwikłę prosto od siostry Anastazji

Składniki:

  • ½ kg buraków czerwonych
  • 1 korzeń chrzanu (zamiennie - słoiczek chrzanu)
  • 1 cytryna
  • ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Wybitna ćwikła z chrzanem z dodatkiem czerwonego wina krok po kroku

Buraki na ćwikłę bardzo dokładnie umyj . Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Warzywa ugotuj ze skórką do całkowitej miękkości . Następnie odstaw, aby ostygły.

Ostudzone buraki obierz ze skórki . Warzywa na ćwikłę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Chrzan obierz, namocz w zimnej wodzie i zetrzyj na tej samej tarce, co buraki . Na koniec skrop go odrobiną soku z cytryny .

Starte składniki na ćwikłę wymieszaj ze sobą . Dopraw je do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Dolej wino, wymieszaj całość i poprzekładaj do wyparzonych i suchych słoiczków . Gotową ćwikłę przechowuj w lodówce .

czerwone wino.png
Canva / Natalia Zakharova

Źródło: newsy.gotujmy

Te ziemniaki są niebezpieczne. Właśnie wycofują je ze sprzedaży
Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy