Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami
Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie albo na drugie śniadanie do pracy? Wypróbuj patent Tomasza Strzelczyka. Jego nadziewane rogale biją na głowę niejedną potrawę. Są przy tym szybkie i proste do zrobienia.
Rogale Tomasza Strzelczyka biją rekordy popularności
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w portalu YouTube, zachwycił pomysłem internautów. W komentarzach próżno szukać jakichkolwiek oznak niezadowolenia. Nadziewane rogale są na najlepszej drodze do stania się prawdziwym hitem. Czy podbiją też podniebienia w Twoim domu?
Na śniadaniowe, szybkie rogale składa się ciasto i farsz. Jedno jak i drugie przygotujesz łatwo, z zaledwie kilku składników. Tempu przygotowania tej potrawy może dorównać tylko to, jak szybko zniknie ona z talerzy. Gorąco polecamy poniższy przepis.
Bosacka porównała ceny groszku konserwowego. Ma 1 cenną radęPrzepis na rogale Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 150 g twarogu
- 4 łyżki kefiru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 plasterków szynki
- 100 g startego sera żółtego
- jajko do smarowania
- czarnuszka do posypania
Jak zrobić wyśmienite nadziewane rogale według pomysłu Tomasza Strzelczyka?
Przygotuj ciasto na rogale. W misce wymieszaj twaróg z mąką pszenną. Do składników wbij jajko i dodaj 4 łyżki kefiru. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
Do ciasta na rogale dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj składniki. W garnuszku rozpuść masło i wlej je do zawartości miski. Wszystko razem wyrób dłonią.
Gotowe ciasto na rogale rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na spore koło. Podziel je na 6 części na wzór krojenia pizzy. Na każdy uzyskany trójkąt nałóż plaster szynki i posyp go żółtym serem. Następnie zawijaj rogale, zaczynając od szerokiego końca każdego kawałka i pozaklejaj starannie brzegi ciasta.
Rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na koniec posyp solą i czarnuszką. Piecz w 190 stopniach C przez ok. 30 minut. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z Tomaszem Strzelczykiem przygotujesz wyborne śniadanie na słodko. Pyszna owsianka o smaku uwielbianego ciasta uświetni początek dnia.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA