Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.03.2023 20:17

Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami

nadziewane rogale Tomasza Strzelczyka
screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie albo na drugie śniadanie do pracy? Wypróbuj patent Tomasza Strzelczyka. Jego nadziewane rogale biją na głowę niejedną potrawę. Są przy tym szybkie i proste do zrobienia.

Rogale Tomasza Strzelczyka biją rekordy popularności

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w portalu YouTube, zachwycił pomysłem internautów. W komentarzach próżno szukać jakichkolwiek oznak niezadowolenia. Nadziewane rogale są na najlepszej drodze do stania się prawdziwym hitem. Czy podbiją też podniebienia w Twoim domu?

Na śniadaniowe, szybkie rogale składa się ciasto i farsz. Jedno jak i drugie przygotujesz łatwo, z zaledwie kilku składników. Tempu przygotowania tej potrawy może dorównać tylko to, jak szybko zniknie ona z talerzy. Gorąco polecamy poniższy przepis.

Bosacka porównała ceny groszku konserwowego. Ma 1 cenną radę

Przepis na rogale Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 150 g twarogu
  • 4 łyżki kefiru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 plasterków szynki
  • 100 g startego sera żółtego
  • jajko do smarowania 
  • czarnuszka do posypania

Jak zrobić wyśmienite nadziewane rogale według pomysłu Tomasza Strzelczyka?

Przygotuj ciasto na rogale. W misce wymieszaj twaróg z mąką pszenną. Do składników wbij jajko i dodaj 4 łyżki kefiru. Całość wymieszaj za pomocą widelca.

Do ciasta na rogale dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj składniki. W garnuszku rozpuść masło i wlej je do zawartości miski. Wszystko razem wyrób dłonią.

Gotowe ciasto na rogale rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na spore koło. Podziel je na 6 części na wzór krojenia pizzy. Na każdy uzyskany trójkąt nałóż plaster szynki i posyp go żółtym serem. Następnie zawijaj rogale, zaczynając od szerokiego końca każdego kawałka i pozaklejaj starannie brzegi ciasta.

Rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na koniec posyp solą i czarnuszką. Piecz w 190 stopniach C przez ok. 30 minut. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z Tomaszem Strzelczykiem przygotujesz wyborne śniadanie na słodko. Pyszna owsianka o smaku uwielbianego ciasta uświetni początek dnia.

rogale z serem i szynką.png
Canva / sevendeman

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA