Smakosze.pl Dieta Czego nie powinno się dodawać do kawy?
Pixabay /outsideclick

Czego nie powinno się dodawać do kawy?

15 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Picie kawy ma wiele korzyści. Udowodniono, że słynna mała czarna poprawia pamięć i samopoczucie oraz bardzo korzystnie wpływa na nasze serce. Niestety, okazuje się, że dobranie pewnych pozornie zdrowych dodatków do tego napoju może mieć pewne bardzo nieprzyjemne konsekwencje.

Pozornie zdrowy dodatek do kawy, na który lepiej uważać

Lepiej nie dodawaj do kawy mleka odtłuszczonego. Chociaż sam dodatek nie jest do końca zły, to zostało udowodnione, że produkty mleczne z naturalnym tłuszczem są jednak zdrowsze dla naszego organizmu.

Dlatego, do kawy wybierzmy lepiej tradycyjnego mleko lub jego roślinny odpowiednik np. napój ryżowy, sojowy bądź kokosowy. Wbrew pozorom spożycie produktów pełnotłustych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 .

Badania wykazały również, że Ci, którzy wybierają produkty odtłuszczone, jednocześnie chętniej sięgają po węglowodany, co może skutkować przybieraniem na wadzie. Jakie są inne szkodliwe dodatki do kawy?

Czego nie dodawać do kawy?

Zdecydowanie nie zaleca się dodawania do kawy śmietanki w proszku . Jedyne, co możemy jej zawdzięczać jest zmiana koloru kawy i imitacja jej zagęszczenia. Niestety, produkt zazwyczaj zawiera puste kalorie.

O wiele lepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po prawdziwą śmietankę, która nie tylko zagęści nasz napój, ale również sprawi, że zyska on pożądany przez nas smak.

Powinniśmy również unikać wszelkich syropów smakowych. Podobnie jak wspomniana wyżej śmietanka, zawierają jedynie puste kalorie. Wyjątkiem może być jedynie sytuacja, gdy wybrany przez nas produkt ma naprawdę dobry skład.

[EMBED-19]

Dobrym pomysłem jest dodanie do kawy odrobiny aromatycznych przypraw np. cynamonu, laski wanilii  lub kardamonu . Wtedy, nie tylko zachwycą smakiem, ale również zyskają nowe wyjątkowe właściwości.

Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o cenach fasolki szparagowej oraz podawaliśmy przepis na staropolską czerninę .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: krok do zdrowia/ poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy