Najlepszy przepis na staropolską czerninę
Mało jest tak kontrowersyjnych dań jak czernina. Staropolska zupa przygotowana na bazie kaczej krwi budzi naprawdę skrajne emocje. Chociaż receptura na tą potrawę wydaje się być dość skomplikowana, to nie brakuje osób, które chętnie ją przyrządzają.
Czerninę można również przyrządzić na bazie mięsa z królika, kury, gęsi lub wieprzowej krwi. Przypominamy przepis na słynną potrawę, która była pierwowzorem niezapomnianej czarnej polewki w "Panu Tadeuszu".
Przepis na czerninę
Składniki:
4 porcje rosołowe z kaczki
włoszczyzna
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
suszone śliwki, morele i jabłka
przyprawy (4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu)
200 ml kaczej krwi
łyżka mąki
ocet
majeranek
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania czerniny:
Na początek przygotuj rosół. Włóż do garnka porcję rosołową z kaczki i przyprawy. Zalej je wodą i dodatkowo dopraw łyżką soli. Gotuj wywar na średnim ogniu, po zagotowaniu wody zmniejsz go na najmniejszy ogień, aby jedynie "mrugał". Rosół gotujemy przez około dwie godziny.
Po godzinie gotowania dodaj do wywaru umytą i obraną włoszczyznę (m.in. selera i pora) oraz suszone owoce (mogą to być np. jabłka, morele lub śliwki). Gdy mięso staje się miękkie, wyciągnij całą zawartość garnka poza bulionem.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj kilka łyżek wody z mąką i krwią kaczki. Wlej zawartość do zupy przy pomocy sitka, aby zatrzymać wszelkie grudki. Wszystko ze sobą wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
Na koniec włóż do zupy ugotowane mięso oraz warzywa. Danie popraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę możesz podawać z makaronem
Proces przygotowywanie tradycyjnej czerniny obejrzysz m.in. na kanale Kocham Gotować na You Tube.
Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno m.in. podawaliśmy informację o nowym programie kulinarnym Polsatu oraz podawaliśmy przepis na naleśniki z jednego składnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps