Smakosze.pl
Czernina budzi ogromne emocje

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Najlepszy przepis na staropolską czerninę

15 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czernina to staropolska zupa, która budzi wiele kontrowersji. Jedni ją uwielbiają, inni za żadne skarby nie wzięliby jej do ust. Przypominamy przepis na słynne danie, które było pierwowzorem znanej z Pana Tadeusza czarnej polewki.

Mało jest tak kontrowersyjnych dań jak czernina. Staropolska zupa przygotowana na bazie kaczej krwi budzi naprawdę skrajne emocje. Chociaż receptura na tą potrawę wydaje się być dość skomplikowana, to nie brakuje osób, które chętnie ją przyrządzają. 

Czerninę można również przyrządzić na bazie mięsa z królika, kury, gęsi lub wieprzowej krwi. Przypominamy przepis na słynną potrawę, która była pierwowzorem niezapomnianej czarnej polewki w "Panu Tadeuszu".

Przepis na czerninę

Składniki:

  • 4 porcje rosołowe z kaczki

  • włoszczyzna

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • suszone śliwki, morele i jabłka

  • przyprawy (4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu)

  • 200 ml kaczej krwi

  • łyżka mąki

  • ocet

  • majeranek

  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania czerniny:

Na początek przygotuj rosół. Włóż do garnka porcję rosołową z kaczki i przyprawy. Zalej je wodą i dodatkowo dopraw łyżką soli. Gotuj wywar na średnim ogniu, po zagotowaniu wody zmniejsz go na najmniejszy ogień, aby jedynie "mrugał". Rosół gotujemy przez około dwie godziny.

Po godzinie gotowania dodaj do wywaru umytą i obraną włoszczyznę (m.in. selera i pora) oraz suszone owoce (mogą to być np. jabłka, morele lub śliwki). Gdy mięso staje się miękkie, wyciągnij całą zawartość garnka poza bulionem. 

W oddzielnym naczyniu wymieszaj kilka łyżek wody z mąką i krwią kaczki. Wlej zawartość do zupy przy pomocy sitka, aby zatrzymać wszelkie grudki. Wszystko ze sobą wymieszaj i gotuj przez kilka minut.

Na koniec włóż do zupy ugotowane mięso oraz warzywa. Danie popraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę możesz podawać z makaronem

Proces przygotowywanie tradycyjnej czerniny obejrzysz m.in. na kanale Kocham Gotować na You Tube.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno m.in. podawaliśmy informację o nowym programie kulinarnym Polsatu oraz podawaliśmy przepis na naleśniki z jednego składnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >