Wyjątkowe zalety oleju z wiesiołka
Nie da się ukryć, że olej z wiesiołka nie jest najpopularniejszym produktem spożywczym. Warto mu się przyjrzeć bliżej, ponieważ dzięki niemu możemy zadbać o swoje zdrowie. Jakie zalety ma olej z wiesiołka?
Olej z wiesiołka jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych
Olej z wiesiołka nadaje się jako dodatek do sałatek i sosów. Nie powinno się na nim smażyć ani gotować, ponieważ jest tłoczony na zimno. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jakie rodzaje oleju najlepiej sprawdzają się w takich zadaniach.
Niepozorny olej z wiesiołka zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Ich lista jednoznacznie wskazuje, że produkt warto dodać do swojego jadłospisu. Co znajdziemy w oleju z wiesiołka?
nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6
fitosterole
magnez
cynk
selen
tryptofan
wapń
witamina E
witamina F
Trzeba przyznać, że powyższe składniki robią wrażenie. Właśnie dzięki nim olej z wiesiołka jest niezwykle zdrowy i może pomóc na rozmaite dolegliwości. Warto wiedzieć, na co pomaga ten wyjątkowy produkt spożywczy.
(Canva / Madeleine_Steinbach)
Na co pomaga olej z wiesiołka?
Okazuje się, że olej z wiesiołka poprawia kondycję skóry i włosów. Zaleca się go osobom, które borykają się z problemami takimi jak trądzik i egzema. Oprócz tego zawarte w nim składniki wspierają stawy i obniżają poziom złego cholesterolu.
Olej z wiesiołka pomaga również w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Wszystko dlatego, że przyśpiesza on procesy trawienne i ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej. Nie można również zapomnieć o tym, że olej z wiesiołka za sprawą kwasu DHA wspiera pracę mózgu.
To jeszcze nie koniec zalet, które skrywa w sobie olej z wiesiołka. Niepozorny produkt wzmacnia odporność organizmu oraz przeciwdziała chorobom reumatycznym. Bez wątpienia olej z wiesiołka warto dodać do swojego jadłospisu.
Olej z wiesiołka należy przechowywać w lodówce. Można go dostać w butelce lub w kapsułkach. Nie pozostaje nic innego jak zacząć go stosować w codziennej diecie. Warto również wiedzieć, przed jakim olejem ostatnio ostrzegał GIS.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Medonet; Gotujmy