Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Zastanawiacie się, jakie słodkości zrobić na nadchodzące święta? Zachęcamy do przygotowania czekoladowo-marchewkowych babeczek wielkanocnych. Wystarczy dorzucić do ciasta trochę startej marchewki, a ciastka będą lżejsze i zdrowsze. Z pewnością też zachwycą waszych gości.
Do klasycznych wypieków wielkanocnych należą baby, babki, mazurki i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować małe babeczki. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo są wygodne do jedzenia i bardzo smaczne. Można też im nadać apetyczny wygląd. Wystarczy trochę kremu na wierzchu i stosowna dekoracja.
Dziś proponujemy przygotować babeczki czekoladowo-marchewkowe. To połączenie gwarantuje doskonały smak, niepowtarzalną konsystencję i sporo zdrowia. Bo oczywiście babeczki są słodkie, ale zawierają też dużo wartościowego kakao i zdrowej marchewki.
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Składniki:
na ciasto:
-
85 g masła
-
ok. 150 g obranej marchewki
-
50 g czekolady mlecznej
-
2 jajka
-
120 g cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
130 g mąki pszennej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
na krem:
-
50 g czekolady gorzkiej
-
50 g czekolady mlecznej
-
150 g śmietanki kremówki 36 proc.
-
50 g cukru pudru
-
150 g serka mascarpone
-
2 łyżeczki ciemnego kakao
Przygotowanie babeczek
Masło rozpuść, wystudź. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Czekoladę posiekaj na kawałki.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, a także masło. Krótko zmiksuj.
Do ciasta dodaj startą marchewkę i kawałki czekolady. Całość połącz na małych obrotach miksera.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w 190 st. C. Wystudź je.
Na krem czekolady połam na kawałki, roztop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone, a także stopioną czekoladą i kakao. Krem schłodź. Udekoruj nim wierzch babeczek.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne wypieki wielkanocne. Zobacz, jak przygotować babkę z brzoskwiniami , a także, jak zrobić babkę gotowaną .
Źródło zdjęcia: canva/ShashikantDurshettiwar Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak hodować i wykorzystać rzeżuchę? Najłatwiejszy sposób na duże wielkanocne zbiory
-
Muffiny jajeczne z marchewką i serem pleśniowym. Proste śniadanie o wyjątkowym aromacie
-
Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody
Źródło: fotokulinarnie, mojewypieki