Wielkanocna babka z brzoskwiniami od siostry Anastazji. Wilgotna i przepyszna
Babka wielkanocna jest jednym z wypieków, który już niebawem zagości na naszych stołach. Siostra Anastazja dodaje do niej brzoskwinie z puszki. Dzięki temu deser wychodzi przyjemnie wilgotny i nabiera wyjątkowego smaku. Spróbujecie?
Babka wielkanocna jest chyba równie popularna co mazurek — ciasto, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Brzoskwinie nadadzą klasycznemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku i charakteru. Skusicie się?
Przepis na wyjątkową babkę Karmelcię według siostry Anastazji
Składniki:
5 jaj
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki likieru adwokat
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
skórka starta z 1 cytryny
5 połówek brzoskwiń z syropu
cukier puder lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W garnku umieszczamy margarynę, olej, cukier, likier oraz wodę. Zagotowujemy je, mieszamy, aż się połączą i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do masy w garnku wraz ze skórką z cytryny. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z resztą składników. Ciasto wlewamy do formy na babę wielkanocną.
Wierzch pokrywamy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Babkę pieczemy przez 50 - 55 minut. Gdy ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Możemy ją również pokryć polewą czekoladową. Smacznego.
Po więcej przepisów na smaczne wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam niezawodny sposób na sernik Izaura oraz patent na ekspresowe ciasto Tomasza Strzelczyka, które wymaga jedynie z 3 składników.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: siostra-anastazja