Smakosze.pl Dieta Zalety pieczonego czosnku
Pixabay / congerdesign

Zalety pieczonego czosnku

24 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czosnek jest jedną z najzdrowszych roślin na naszej Ziemi. Jego właściwości lecznicze niwelują wiele schorzeń, a mnóstwo chorób można nim wyplenić. Upieczony  w piekarniku czosnek ma jeszcze większe prozdrowotne działanie niż surowa wersja.

Świeże ząbki zawierają duże ilości allicyny, która głównie odpowiada za prozdrowotne właściwości tej rośliny. Można wzmocnić jej działanie podczas pieczenia, jednak należy zrobić to bardzo umiejętnie - jeden błąd może zniweczyć całe nasze starania.

Czosnek z piekarnika ma ogromne zalety

Jak się okazuje, pieczony może mieć jeszcze większe zalety. Tradycyjnie wykorzystywany jest w celu zmniejszenia cholesterolu we krwi, leczeniu choroby niedokrwiennej serca, kontrolowania wysokiego i niskiego ciśnienia krwi, a także stymulowaniu przepływ krwi.

Przed pieczeniem, czosnek należy mocno rozgnieść i odstawić na 10 minut, aby "pooddychał". Dzięki temu alliina i allinaza mogą się połączyć i wytworzą tak cenną allicynę. Włożenie czosnku do gorącego piekarnika nie pozwoli mu jej wytworzyć.

Jak czytamy na portalu parenting.pl, podgrzewanie czosnku tuż po pokrojeniu niszczy allinazę, zanim zdąży ona połączyć się z alliiną. Bez tego enzymu jego ząbki nie mają tak pozytywnego wpływu na zdrowie. Odczekanie kilku minut między rozgnieceniem a pieczeniem umożliwia połączenie tych składników, nim allinaza zostanie zneutralizowana przez działanie wysokiej temperatury.

Redaktorzy portalu newsner.pl twierdzą, że wystarczy 6 ząbków, aby zauważyć pierwsze korzystne efekty. Należy jednak pamiętać, aby pić minimum 2 litry wody i odżywiać się zdrowo i regularnie. Dzięki temu wzmocnimy działanie ząbków.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na naleśniki z serem i rodzynkami, które smakują praktycznie każdemu smakoszowi.

W ciągu godziny od zjedzenia 6 ząbków, jelita powinny znacznie lepiej funkcjonować. Zwiększy się wchłanianie substancji odżywczych, a także usprawni się perystaltyka jelit - to osiąga się za pomocą błonnika obecnego w roślinie.

Co więcej, pieczony czosnek nie ma aż tak ostrego smaku co świeży, więc z większą łatwością można go zjeść. Doskonale smakuje jako smarowidło na kanapki - po długim pieczeniu ząbki zmieniają swoją konsystencję w gęstą pastę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: parenting.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy