Jajka - który kolor jest zdrowszy?
librakv, Getty Images Pro

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Jajka pojawiają się w sklepach w różnych formach - często mają wiele kolorów i zróżnicowaną wagę. Czy barwa skorupki może dać nam jakieś informacje? Okazuje się, że tak, choć prawda może niektórych rozczarować. Biała skorupka jest oznaką zniesienia jajka przez ptaka o białych piórach.

Jajka mają najróżniejsze kolory, a także wielkości. W zależności od gatunku ptaka, który je znosi, jajka wykazują wyjątkowo różnorodne cechy. Najpopularniejszymi są te znoszone przez kury - choć nawet w obrębie jednego gatunku, jajka nie wyglądają tak samo.

Niektóre z nich mają białą skorupkę, inne brązową. Mogą osiągać różne wielkości, przez co wiele osób zastanawia się, czy produkt ten, w zależności od koloru, skrywa więcej lub mniej substancji odżywczych. Okazuje się, że różnią się jedynie wielkością i kolorem skorupek.

Jajka z brązową skorupką są większe?

Bez wątpienia jest to prawdą, lecz powód, dla którego jajka z brązową skorupką są o kilka centymetrów większe, jest wyjątkowo prozaiczny. Okazuje się bowiem, że kolor skorupki zależy od umaszczenia ptaka, który je znosi.

Kury brązowe z czerwonymi płatkami uszu są większe, niż ich kuzyni z białym upierzeniem. Dlatego brązowe kury znoszą większe, brązowe jajka, z kolei białe zwierzęta wydają na świat mniejsze, lecz równie smaczne i pożywne białe jajka.

Wyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerWyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerCzytaj dalej

Mnóstwo ludzi może być zaskoczonych, w końcu brązowe jajka są zazwyczaj droższe od biały - jest to więc znak, że są zdrowsze i smaczniejsze. Niestety, wyjaśnieniem są koszty produkcyjne, które muszą ponosić hodowcy, a które następnie trzeba wliczyć w cenę produktu.

Duże kury zajmują więcej miejsca, więc można zmieścić mniejszą ich liczbę, niż mniejsze białe okazy. Dodatkowo duże ptaki więcej jedzą, co także przekłada się na znacznie większe koszty eksploatacji kur. Finalnie, jajko na półce z brązową skorupką będzie droższe, ponieważ więcej zasobów musiało zostać zużytych do ich wyprodukowania.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, jak pokroić cytrynę, aby oddała więcej smaku i aromatu. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na domowe frytki z piekarnika, które są znacznie lepsze niż ich odpowiednik z McDonald's.

Jak czytamy na portalu portal.abczdrowie.pl, niektórzy uważają również, że skorupka kolorowa jest twardsza niż biała lub że żółtka mają różne kolory. Cechy te są spowodowane jednak innymi czynnikami, jak wiek kury i rodzaj paszy, którą jest karmiona.

Warto także pamiętać, że jajka są bardzo zdrowym produktem. Specjaliści z WHO twierdzą, że dorosły człowiek może zjeść nawet 10 jajek w tygodniu. Polscy lekarze uważają jednak, że 1 jajko dziennie powinno w zupełności wystarczyć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł