Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis
Czosnkowe placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Placki są wyraźne, pełne smaku i aromatu, a podane z posiekanym szczypiorkiem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na czosnkowe placki ziemniaczane, są o niebo lepsze od klasycznych.
Placki ziemniaczane są genialne, jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z czosnkiem. Kilka ząbków dodanych do masy sprawi, że danie będzie wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Placki koniecznie podaj z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne, o niskiej zawartości wody. Do młodych i wodnistych odmian należy dodać o wiele więcej mąki, a przygotowana masa i tak może się rozwarstwić podczas smażenia.
Placki są rewelacyjnym pomysłem na obiad lub podwieczorek, nie ma chyba osób, które nie przepadałyby za placuszkami delikatnymi w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Placki po usmażeniu koniecznie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, będą o wiele mniej kaloryczne.
Szukasz pomysłu na pyszne, lekkie danie z czosnkiem? Tu poznasz przepis na rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki , idealne na kolację.
Przepis na czosnkowe placki ziemniaczane
Składniki na 2 porcje:
-
4 duże ziemniaki
-
cebula
-
3 duże ząbki czosnku
-
jajko
-
4 łyżki mąki
-
olej roślinny do smażenia
-
sól, pieprz
-
do podania kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek
Jak zrobić czosnkowe placki ziemniaczane?
Ziemniaki zetrzyj na tarce, odstaw, następnie odciśnij przez gazę lub czystą ściereczkę, aby pozbyć się wody i przełóż do miski. Do masy ziemniaczanej dodaj startą na tarce cebulę i czosnek.
Wsyp mąkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Placki smaż partiami na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło zdjęcia: canva/ photosimysia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
-
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: doradcasmaku.pl