Smakosze.pl Przepisy Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis
canva/bhofack2

Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis

16 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czosnkowe placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Placki są wyraźne, pełne smaku i aromatu, a podane z posiekanym szczypiorkiem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na czosnkowe placki ziemniaczane, są o niebo lepsze od klasycznych.

Placki ziemniaczane są genialne, jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z czosnkiem. Kilka ząbków dodanych do masy sprawi, że danie będzie wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Placki koniecznie podaj z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne, o niskiej zawartości wody. Do młodych i wodnistych odmian należy dodać o wiele więcej mąki, a przygotowana masa i tak może się rozwarstwić podczas smażenia.

Placki są rewelacyjnym pomysłem na obiad lub podwieczorek, nie ma chyba osób, które nie przepadałyby za placuszkami delikatnymi w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Placki po usmażeniu koniecznie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, będą o wiele mniej kaloryczne.

Szukasz pomysłu na pyszne, lekkie danie z czosnkiem? Tu poznasz przepis na rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki , idealne na kolację.

Przepis na czosnkowe placki ziemniaczane

Składniki na 2 porcje:

  • 4 duże ziemniaki

  • cebula

  • 3 duże ząbki czosnku

  • jajko

  • 4 łyżki mąki

  • olej roślinny do smażenia

  • sól, pieprz

  • do podania kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek

Jak zrobić czosnkowe placki ziemniaczane?

Ziemniaki zetrzyj na tarce, odstaw, następnie odciśnij przez gazę lub czystą ściereczkę, aby pozbyć się wody i przełóż do miski. Do masy ziemniaczanej dodaj startą na tarce cebulę i czosnek.

Wsyp mąkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Placki smaż partiami na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Czosnek na desce

Źródło zdjęcia: canva/ photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy