Czy kolor kubka wpływa na smak kawy? Ogromna ilość osób nie ma o tym pojęcia
Wszyscy, którym wydaje się, że smak czuje się językiem i podniebieniem, mogą być zaskoczeni. Coraz więcej danych wskazuje, że smaki odbieramy też… oczami. Czy kolor naprawdę może być słony?
Kolorowy kubek kawy
Autorka bloga Zabawy z gliną, która od wielu lat zajmuje się garncarstwem, umieściła na swojej stronie ciekawy wpis. Sięgając do początków swojego wypalania naczyń i doświadczeń jako producentka i sprzedawczyni kubków, zauważyła, że najchętniej wybieramy do kawy naczynia jasne w środku lub szkliwione czy emaliowane na biało . Czy powody są czysto praktyczne?
Mogą takie być – w końcu biały kolor pokazuje, czy naczynia są czyste, jak wiele w nich zostało , mogą też być tańsze w produkcji. Okazuje się jednak, że sprawa jest głębsza. Autorka zainteresowała się tematem i dotarła do bardzo ciekawych badań. Przy okazji sprawdź, jaki jest najgorszy rodzaj kawy .
![kolory jedzenia](https://images.iberion.media/images/origin/kawa3_94b12a968d.jpg)
Czy kolor wpływa na smak
Okazuje się, że badania dotyczące właśnie koloru kubków kawy prowadził zespół, którego członkiem był prof. Charles Spence. Z badań wynikło, że ta sama kawa, podana w białym kubku oceniana jest jako bardziej intensywna niż ta pita z niebieskiego, a jeszcze bardziej – niż zaserwowana w przezroczystym. Próba w tym badaniu była niewielka – zaledwie 36 osób, więc może to być kwestia przypadku.
Jednak Charles Spence , członek zespołu badawczego, który opublikował ten artykuł, ma na swoim koncie wiele badań, wystąpień i międzynarodową karierę, zarówno naukowo-badawczą, jak i komercyjną, dotyczącą współpracy z przedsiębiorstwami, które jego badania stosują w praktyce. Poza kawą warto pić także ten odżywczy koktajl .
Smaki i kolory
Dla Spence'a nie jest niczym niezwykłym, że smakujemy oczami. Na poczekaniu wymieni on choćby najsławniejsze przykłady wpływu jednego zmysłu na inny . Okazuje się, że chipsy Pringles smakują lepiej albo gorzej w zależności od tego, jak chrupią, a kiedy Coca-Cola wypuściła limitowaną serię białych puszek, ludzie skarżyli się na nieznośnie pogorszony smak napoju – choć receptura nie uległa zmianie.
Bo czerwony smakuje słodko – zwłaszcza jeśli podać go na białym talerzu, bo podany na czarnym jest już mniej słodki. Dajemy się w ten sposób oszukiwać, a ludzie tacy jak prof. Spence i jego klienci – producenci artykułów spożywczych – dobrze zarabiają na tym fakcie. Nie wszystkie jego wnioski muszą być jednak cyniczną manipulacją.
![kolorowe talerze](https://images.iberion.media/images/origin/kawa2_b74a509179.jpg)
Niebieski znaczy słony
Spence, który swoją dyscyplinę nazywa gastrofizyką, proponuje rozwiązania, które mogą okazać się pożyteczne dla wszystkich. Skoro możemy wykorzystywać kolor jedzenia w jego marketingu, możemy używać go dla zbożnych celów. Weźmy słony smak niebieskiego koloru.
Skoro niebieskie talerze i kubki wzmacniają poczucie słonego smaku (oczywiście nie wtedy, kiedy mózg spodziewa się smaku kawy czy herbaty ), możemy podawać je osobom, które nie powinny przesalać potraw. Wiadomo, że u wielu osób w podeszłym wieku zmysły ulegają przytępieniu. Żeby seniorzy nie przesalali potraw, może powinniśmy podsuwać im jedzenie na niebieskich talerzach? A może dzięki odpowiednim kolorom naczyń możemy regulować smak potraw posiłków w samolocie, które – jak wiedzą specjalizowani w tym kucharze – muszą być o wiele mocniejsze w smaku, bo na wysokości lotu samolotu zmysły człowieka ulegają przytępieniu?
Badania nad kolorami mogą być obiecujące. Dlatego zawsze warto z ciekawością zaglądać do wnętrza ulubionego kubka kawy.
Wypróbuj przepis na niezwykłe roladki z cukinii i poznaj sekret nowej diety Ani Lewandowskiej .