Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpłaszcz porcję ciasta i weź widelec. Tę sztuczkę stosuję cały czas
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.05.2024 20:13

Rozpłaszcz porcję ciasta i weź widelec. Tę sztuczkę stosuję cały czas

chleb przed pieczeniem
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi

Najlepsze przepisy to te, które cieszą nas małymi niuansami. Przykład takiego znajdziesz poniżej. Za pomocą widelca wyczarujesz z ciasta prawdziwe cudo. Weź sztuciec do ręki i i zaczynamy.

Chleb inny niż zazwyczaj

Z przepisami na chleb bywa tak, że każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Niedawno trafiłem na zaskakującą recepturę, w której pieczywo robi się nieco inaczej.

Wszystko za sprawą jednej sztuczki z widelcem. Dzięki niej chleb wychodzi naprawdę imponująco. Poznaj przepis, który znajduje się w dalszej części artykułu i wypróbuj go w swoim domu. Zachwyt domowników nad wypiekiem gwarantowany. Sprawdź przy okazji, jakiej kawy unikać. 

chleb1.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi
Zawiera niezdrowe składniki, a Polacy wciąż ją piją. To najgorszy rodzaj kawy

Tyko parę składników

Do upieczenia tego chleba potrzebujesz kilku prostych produktów. Przekonasz się o tym, kiedy zapoznasz się z dokładną listą składników. Wiele z nich pewnie masz w swoim domu, więc zakupy mogą okazać się zbędne. Wszystkie zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Przepisy od Olgi, który znajduje się na YouTubie. Sprawdź, jakie drożdże można pić oraz co to daje

Składniki:

  • 400 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 150 g śmietany 18%
  • 10 g cukru
  • 700 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • sól

Przepis na wyborny chleb

Do miski wlej ciepłą wodę. Następnie wsyp suche drożdże oraz cukier. Wymieszaj składniki, przykryj je ścierką i odstaw na 5 minut do wyrośnięcie. 

Po tym czasie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć je, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. 

Ciasto podziel na cztery części. Z każdej z nich uformuj kulki, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut. Kulki rozwałkuj na cienkie placki, a ich wierzch posmaruj  olejem wymieszanym z rozpuszczonym masłem. Następnie złóż ciasto na pół i zwiń w rulon, który spłaszczysz. Zrób to, jak na zdjęciu powyżej. Czynność powtórz cztery razy.

Tak przygotowane ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanymi żółtkami. 

Za pomocą widelca zrób na okręgach ozdobne wzorki. Chleby piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Pozostaw je do wystygnięcia, a później spróbuj, bo na pewno zachwycisz się ich smakiem. Sprawdź, jaka kawa jest niezdrowa oraz wypróbuj niezwykłego dania z bakłażana

chleb 2.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi