Kroję w cienkie plastry i zawijam z tym farszem. Tak pysznej cukinii w życiu nie jadłem
Oto przepis na doskonałą zapiekankę, spajaną przez cukinię. Przepis jest niezwykle prosty, choć bardzo odkrywczy, jeśli chodzi o formę. Ma też tę zaletę, że jest to danie bezglutenowe, przyjazne wielu osobom, które mają problem z trawieniem białka z tej kategorii.
Paski cukinii
Od pewnego czasu coraz popularniejsze robią się w Polsce przepisy na cukiniową alternatywę dla… makaronu. Jeśli jeszcze nie znasz tej metody, wypróbuj jej koniecznie, bo w tym przepisie nie czekamy na spóźnialskich i idziemy o krok dalej. Można nazwać go cukiniowym canneloni.
Te makaronowe – a u nas cukiniowe – rurki pozwalają na przygotowanie wielu świetnych potraw, które w Polsce najłatwiej porównać do zapiekanek makaronowych. Jedyną trudnością w tym przepisie na nietypowe faszerowane cukinie jest pokrojenie tych warzyw naprawdę cienko. Świetnie sprawdza się do tego obieraczka do warzyw – trzeba tylko pamiętać, by odruchowo nie wyrzucić tego, co odkroimy!
Lewandowska stosuje niepokojące zasady diety. Głos zabrała ekspertka ds. żywieniaZapiekanka cukiniowa
Ilustracje do naszego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Pewnego dnia przepis. Jego autorka zamiast znanego nam żółtego sera używa parmezanu. Wersja z rodzimym sokołem czy edamskim jest bardziej znajoma, warto jednak wypróbować obu wykończeń tej świetnej potrawy.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 200 g sera mascarpone
- 50 g startego żółtego sera
- 1 żółtko jajka
- ½ małej cebuli
- 300 ml gotowego sosu pomidorowego lub samodzielnie przyprawionych krojonych pomidorów z puszki
- Olej do skropienia
- Skórka starta z 12 cytryny
- Garść listków bazylii
- Sól, pieprz, oregano
Zapiekamy cukinię w sosie pomidorowym
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na jak najcieńsze plasterki – najlepiej i najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw. Odrzucamy paski pokryte na całej szerokości skórą, pozostałe układamy tak, by – po 5-6 sztuk – zachodziły na siebie, jak plastry boczku w paczce.
W miseczce mieszamy mascarpone z żółtkiem jajka, drobno posiekaną cebulą, przyprawami do smaku, posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Wyrabiamy na jednolitą masę..
Masę nakładamy na wyłożone cukinie i rozsmarowujemy tak, by spoiła powierzchnię cukiniowych placków. Na wierzch dokładamy jeszcze małą łyżkę farszu i zawijamy roladki.
Na dno niewysokiego naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. W nim układamy delikatnie nasze roladki cukiniowe. Posypujemy je jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy olejem i przykrywamy startym na tarce o drobnych okach żółtym serem.
Takie cukiniowe canneloni pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy gorące z sosem.
Wypróbuj też przepis na ciastko francuskie z jabłkami i zmierz się z naszym niezwykle trudnym quizem na znajomość herbaty.