Kroję w cienkie plastry i zawijam z tym farszem. Tak pysznej cukinii w życiu nie jadłem
![zapiekana cukinia](https://images.iberion.media/images/1920/cukinia_0259b6e5bc.jpg)
Oto przepis na doskonałą zapiekankę, spajaną przez cukinię. Przepis jest niezwykle prosty, choć bardzo odkrywczy, jeśli chodzi o formę. Ma też tę zaletę, że jest to danie bezglutenowe, przyjazne wielu osobom, które mają problem z trawieniem białka z tej kategorii.
Paski cukinii
Od pewnego czasu coraz popularniejsze robią się w Polsce przepisy na cukiniową alternatywę dla… makaronu. Jeśli jeszcze nie znasz tej metody, wypróbuj jej koniecznie, bo w tym przepisie nie czekamy na spóźnialskich i idziemy o krok dalej. Można nazwać go cukiniowym canneloni.
Te makaronowe – a u nas cukiniowe – rurki pozwalają na przygotowanie wielu świetnych potraw, które w Polsce najłatwiej porównać do zapiekanek makaronowych. Jedyną trudnością w tym przepisie na nietypowe faszerowane cukinie jest pokrojenie tych warzyw naprawdę cienko. Świetnie sprawdza się do tego obieraczka do warzyw – trzeba tylko pamiętać, by odruchowo nie wyrzucić tego, co odkroimy!
![krojenie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia3_7eaece5925.jpg)
Zapiekanka cukiniowa
Ilustracje do naszego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Pewnego dnia przepis. Jego autorka zamiast znanego nam żółtego sera używa parmezanu. Wersja z rodzimym sokołem czy edamskim jest bardziej znajoma, warto jednak wypróbować obu wykończeń tej świetnej potrawy.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 200 g sera mascarpone
- 50 g startego żółtego sera
- 1 żółtko jajka
- ½ małej cebuli
- 300 ml gotowego sosu pomidorowego lub samodzielnie przyprawionych krojonych pomidorów z puszki
- Olej do skropienia
- Skórka starta z 12 cytryny
- Garść listków bazylii
- Sól, pieprz, oregano
Zapiekamy cukinię w sosie pomidorowym
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na jak najcieńsze plasterki – najlepiej i najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw. Odrzucamy paski pokryte na całej szerokości skórą, pozostałe układamy tak, by – po 5-6 sztuk – zachodziły na siebie, jak plastry boczku w paczce.
W miseczce mieszamy mascarpone z żółtkiem jajka, drobno posiekaną cebulą, przyprawami do smaku, posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Wyrabiamy na jednolitą masę..
Masę nakładamy na wyłożone cukinie i rozsmarowujemy tak, by spoiła powierzchnię cukiniowych placków. Na wierzch dokładamy jeszcze małą łyżkę farszu i zawijamy roladki.
Na dno niewysokiego naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. W nim układamy delikatnie nasze roladki cukiniowe. Posypujemy je jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy olejem i przykrywamy startym na tarce o drobnych okach żółtym serem.
Takie cukiniowe canneloni pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy gorące z sosem.
Wypróbuj też przepis na ciastko francuskie z jabłkami i zmierz się z naszym niezwykle trudnym quizem na znajomość herbaty.
![cukinia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_7b220a2b13.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![mięso na waflach](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_d4a6f011ad.jpg)
![sernik izaura](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_Izaura_fe8ebfea71.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![nacinanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_8c89867770.jpg)
![ciasto jabłecznik](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jablecznik_6d6fa0cb95.jpg)
![obiad z mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_d48868bad3.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![zawijanie rolady z mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/rolada1_88f23a0d74.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)