Czy można jeść bób na surowo? Nie każdy zna odpowiedź
Bób już niedługo zagości na naszych talerzach. Zdrowe sezonowe warzywo wielu z nas gotuje i obiera ze skórki. Czasochłonne procedury można jednak czasami pominąć. Wyjaśniamy, w jakim wypadku warto oszczędzić sobie pracy.
Bób można jeść na surowo
Pierwszy bób w sezonie to nie lada gratka dla amatorów tego warzywa. Kiedyś było to warzywo stanowiące popularną przekąskę kinową, a dziś już nierzadko jest pomijane w diecie ze względu na czasochłonne przygotowanie. A smakiem młodego bobu nie można się cieszyć nawet bez gotowania.
Tylko stare warzywo — takie z końca sezonu — obowiązkowo należy ugotować. Młoda odsłona jest bezpieczny do spożycia na surowo. Wcale tez nie trzeba obierać warzywa ze skórki, w której jest najwięcej witamin.
Jakie są korzyści z jedzenia surowego bobu?
Bób dostarcza nam wielu witamin, przede wszystkim tych z grupy B oraz wzmacniającej odporność witaminy C. Z porcją warzywa przyswoimy też wapń i potas, a także mnóstwo białka roślinnego.
Aby jednak w pełni skorzystać z dobroczynnego wpływu warzywa, warto pominąć gotowanie czy pieczenie. Długa obróbka termiczna potrafi bowiem doprowadzić do utraty aż 40% wszystkich cennych składników odżywczych. Dlatego dobrym pomysłem jest poddanie bobu jedynie procedurze blanszowania, czyli przelania wrzątkiem.
Jak podać surowy bób?
Doskonałym pomysłem będzie wrzucenie go do dowolnej sałatki. Chrupiące warzywo sprawi, że danie dostarczy nam więcej białka i nasyci na dłużej. Można też przegryźć je zamiast popularnych, niezdrowych smakołyków takich jak popcorn czy chipsy.
Jeśli posiadamy dobry blender, możemy przygotować smaczną pastę kanapkową podobną do hummusu . Do tego przysmaku warto już jednak bób przez chwilę podgotować , by łatwiej było go połączyć z dodatkami.
Jeśli jedzenie warzywa na surowo wciąż was nie przekonuje, polecamy przetestowanie aromatycznego bobu smażonego z czosnkiem i koperkiem .
Źródło: polki