Smakosze.pl
hummus

canva/vm2002

13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu. Błyskawiczny przepis na pastę z ciecierzycy

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Z tej okazji prezentujemy błyskawiczny przepis na tę smaczną i zdrową pastę z ciecierzycy. Skorzystajcie z niego, przygotujcie hummus i podajcie go ze świeżymi warzywami lub podpieczoną tortillą. Tym sposobem smacznie uczcicie wielkie święto wegan i nie tylko.

Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, która w ostatnich latach stała się bardzo popularna na całym świecie. Spowodował to z pewnością smak tej pasty, łatwość jej przygotowania i doskonałe walory odżywcze.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada?

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu

CZYTAJ DALEJ

Pasta z ciecierzycy jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej, bo w prosty sposób uzupełnia jadłospis w wartościowe białko. Jednak lubią ją też i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Pasta ta stanowi bowiem doskonałą odmianę smakową. Zwłaszcza że może mieć wiele smaków — wszystko zależy, w jakie dodatki ją wzbogacisz.

13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu. Nie ma chyba lepszego sposobu na uczczenie tego dnia, niż przyrządzenie własnej pasty z ciecierzycy. Podajcie ją z pokrojonymi w słupki marchewkami, paprykami i świeżymi ogórkami, a także z podpieczoną tortillą lub macą. Wyjątkowa uczta gwarantowana.

Przepis na błyskawiczną pastę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 słoik lub puszka ciecierzycy pasteryzowanej

  • 3 łyżki tahini

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • kilka łyżek przegotowanej zimnej wody

  • kmin rzymski

  • sól, pieprz

Przygotowanie hummusu

Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w misce. Dodaj do niej pastę tahini, posiekane ząbki czosnku i trochę soku z cytryny.

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, dodając do niej kilka łyżek wody. Jeśli pasta jest za gęsta, zwiększ nieco ilość dodanej wody.

Pastę dopraw do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem. Gotowy hummus przełóż do słoika i zjedz w ciągu tygodnia.

Wskazówki:

  • Przed spożyciem hummus warto skropić oliwą z oliwek. Możesz też dodać jej nieco do blendowanych składników.

  • Smak hummusu łatwo odmienić blendując go np. z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką czy natką pietruszki.

Poznaj też przepis na pastę z pieczonych warzyw, a także na pastę z liści rzodkiewki.

składniki na hummus

składniki na hummus

Źródło zdjęcia: canva/oleksandranaumenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: horecatrends, domowejroboty

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >