13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu. Błyskawiczny przepis na pastę z ciecierzycy
13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Z tej okazji prezentujemy błyskawiczny przepis na tę smaczną i zdrową pastę z ciecierzycy. Skorzystajcie z niego, przygotujcie hummus i podajcie go ze świeżymi warzywami lub podpieczoną tortillą. Tym sposobem smacznie uczcicie wielkie święto wegan i nie tylko.
Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, która w ostatnich latach stała się bardzo popularna na całym świecie. Spowodował to z pewnością smak tej pasty, łatwość jej przygotowania i doskonałe walory odżywcze.
Pasta z ciecierzycy jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej, bo w prosty sposób uzupełnia jadłospis w wartościowe białko. Jednak lubią ją też i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Pasta ta stanowi bowiem doskonałą odmianę smakową. Zwłaszcza że może mieć wiele smaków — wszystko zależy, w jakie dodatki ją wzbogacisz.
13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu. Nie ma chyba lepszego sposobu na uczczenie tego dnia, niż przyrządzenie własnej pasty z ciecierzycy. Podajcie ją z pokrojonymi w słupki marchewkami, paprykami i świeżymi ogórkami, a także z podpieczoną tortillą lub macą. Wyjątkowa uczta gwarantowana.
Przepis na błyskawiczną pastę z ciecierzycy
Składniki:
1 słoik lub puszka ciecierzycy pasteryzowanej
3 łyżki tahini
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
kilka łyżek przegotowanej zimnej wody
kmin rzymski
sól, pieprz
Przygotowanie hummusu
Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w misce. Dodaj do niej pastę tahini, posiekane ząbki czosnku i trochę soku z cytryny.
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, dodając do niej kilka łyżek wody. Jeśli pasta jest za gęsta, zwiększ nieco ilość dodanej wody.
Pastę dopraw do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem. Gotowy hummus przełóż do słoika i zjedz w ciągu tygodnia.
Wskazówki:
Przed spożyciem hummus warto skropić oliwą z oliwek. Możesz też dodać jej nieco do blendowanych składników.
Smak hummusu łatwo odmienić blendując go np. z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką czy natką pietruszki.
Poznaj też przepis na pastę z pieczonych warzyw, a także na pastę z liści rzodkiewki.
Źródło zdjęcia: canva/oleksandranaumenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów
Źródło: horecatrends, domowejroboty