Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu. Błyskawiczny przepis na pastę z ciecierzycy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.05.2022 22:54

13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu. Błyskawiczny przepis na pastę z ciecierzycy

hummus
canva/vm2002

13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Z tej okazji prezentujemy błyskawiczny przepis na tę smaczną i zdrową pastę z ciecierzycy. Skorzystajcie z niego, przygotujcie hummus i podajcie go ze świeżymi warzywami lub podpieczoną tortillą. Tym sposobem smacznie uczcicie wielkie święto wegan i nie tylko.

Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, która w ostatnich latach stała się bardzo popularna na całym świecie. Spowodował to z pewnością smak tej pasty, łatwość jej przygotowania i doskonałe walory odżywcze.

Pasta z ciecierzycy jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej, bo w prosty sposób uzupełnia jadłospis w wartościowe białko. Jednak lubią ją też i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Pasta ta stanowi bowiem doskonałą odmianę smakową. Zwłaszcza że może mieć wiele smaków — wszystko zależy, w jakie dodatki ją wzbogacisz.

13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu. Nie ma chyba lepszego sposobu na uczczenie tego dnia, niż przyrządzenie własnej pasty z ciecierzycy. Podajcie ją z pokrojonymi w słupki marchewkami, paprykami i świeżymi ogórkami, a także z podpieczoną tortillą lub macą. Wyjątkowa uczta gwarantowana.

Przepis na błyskawiczną pastę z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 słoik lub puszka ciecierzycy pasteryzowanej

  • 3 łyżki tahini

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • kilka łyżek przegotowanej zimnej wody

  • kmin rzymski

  • sól, pieprz

Przygotowanie hummusu

Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w misce. Dodaj do niej pastę tahini, posiekane ząbki czosnku i trochę soku z cytryny.

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, dodając do niej kilka łyżek wody. Jeśli pasta jest za gęsta, zwiększ nieco ilość dodanej wody.

Pastę dopraw do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem. Gotowy hummus przełóż do słoika i zjedz w ciągu tygodnia.

Wskazówki:

  • Przed spożyciem hummus warto skropić oliwą z oliwek. Możesz też dodać jej nieco do blendowanych składników.

  • Smak hummusu łatwo odmienić blendując go np. z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką czy natką pietruszki.

Poznaj też przepis na pastę z pieczonych warzyw, a także na pastę z liści rzodkiewki.

składniki na hummus
składniki na hummus

Źródło zdjęcia: canva/oleksandranaumenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: horecatrends, domowejroboty