Smakosze.pl

Canva/Eviphotography

Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

20 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.

Zielone ogórki - jedz je na zdrowie

Zielone ogórki składają się głównie z wody, ale posiadają też witaminę C oraz witaminy z grupy B. Do tego zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Woda, która przeważa w składzie tych zielonych warzyw sprawia, że są one bardzo orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Spożywanie ogórków wpłynie na redukcję opuchlizny twarzy i nóg.

Ogórki są niskokaloryczne. 100 g tego warzywa to zaledwie 12 kcal. Będą odpowiednim składnikiem diety osób, które chcą zadbać o sylwetkę i zdrowie. Jeśli cierpisz na częste infekcje, zmagasz się ze zmęczeniem i problemy z koncentracją, wykorzystaj ogórek w swojej diecie. Potas zawarty w tym warzywie dobrze wpłynie też na pracę serca i ciśnienie.

Cezary Żak

Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

CZYTAJ DALEJ

Ogórki bez goryczy, czyli ważny jeden szczegół

Czasem w ogórkach pojawia się charakterystyczna goryczka. To efekt obecności substancji zwanych kukurbitacynami. Roślina produkuje je jako substancję obronną, a gorzki smak ma odstraszać szkodniki. O to, żeby ogórki nie były gorzkie, musimy zadbać na etapie obierania tych warzyw. Ważne jest, by zacząć obieranie od odpowiedniej strony. Obieranie ogórka należy zacząć od jaśniejszej końcówki.

Ciemna końcówka wyrasta bezpośrednio z łodygi, która jest głównym miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Gdy zaczniemy obierać od ciemnej strony, to automatycznie rozprowadzimy gorzką substancję po całym warzywie. Warto też po każdym przeciągnięciu nożykiem lub obieraczką po ogórku, spłukać nasze narzędzie do obierania pod bieżącą wodę. To jednak sposób dla osób cierpliwych. 

Co zrobić, gdy pojawiła się gorycz?

Jeśli jednak na naszym stole pojawiły się już gorzkie ogórki, to nie należy załamywać rąk. Jest skuteczny sposób, by pozbyć się niechcianej goryczy. Należy umyć ogórki i odciąć ciemny koniec na wysokości 2 ½ cm. Należy trzeć szorstką gąbką pod bieżącą wodą ogórek od odkrojonej strony. Następnie trzeba pokroić ogórki i wrzucić do miski. Dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. 

Potem posolone ogórki trzeba wrzucić do durszlaka, który umieścimy w misce i płukać zimną wodą. Po pół godziny wyjmujemy durszlak z miski, wylewamy słoną wodę i płuczemy w świeżej, zimnej wodzie. W zależności od tego, jak bardzo gorzkie są ogórki, czynność należy powtarzać, nawet do 3 razy. Podawaliśmy też przepis Magdy Gessler na mizerię. Pisaliśmy też dlaczego warto dodać ocet do mizerii. 

ogórki

Źródło: życieipasja.net, przepisy.pl

 

rosół pieczony

Wstawiła do piekarnika, a potem ugotowała wywar. Ten rosół bije na głowę każdy inny

CZYTAJ DALEJ
Ruskie kotlety schabowe

Rozbiła schab i nadziała go uwielbianym farszem. Te kotlety są już hitem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >