Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.05.2023 22:55

Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

obieranie ogórków
Canva/Eviphotography

Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.

Zielone ogórki - jedz je na zdrowie

Zielone ogórki składają się głównie z wody, ale posiadają też witaminę C oraz witaminy z grupy B. Do tego zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Woda, która przeważa w składzie tych zielonych warzyw sprawia, że są one bardzo orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Spożywanie ogórków wpłynie na redukcję opuchlizny twarzy i nóg.

Ogórki są niskokaloryczne. 100 g tego warzywa to zaledwie 12 kcal. Będą odpowiednim składnikiem diety osób, które chcą zadbać o sylwetkę i zdrowie. Jeśli cierpisz na częste infekcje, zmagasz się ze zmęczeniem i problemy z koncentracją, wykorzystaj ogórek w swojej diecie. Potas zawarty w tym warzywie dobrze wpłynie też na pracę serca i ciśnienie.

Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

Ogórki bez goryczy, czyli ważny jeden szczegół

Czasem w ogórkach pojawia się charakterystyczna goryczka. To efekt obecności substancji zwanych kukurbitacynami. Roślina produkuje je jako substancję obronną, a gorzki smak ma odstraszać szkodniki. O to, żeby ogórki nie były gorzkie, musimy zadbać na etapie obierania tych warzyw. Ważne jest, by zacząć obieranie od odpowiedniej strony. Obieranie ogórka należy zacząć od jaśniejszej końcówki.

Ciemna końcówka wyrasta bezpośrednio z łodygi, która jest głównym miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Gdy zaczniemy obierać od ciemnej strony, to automatycznie rozprowadzimy gorzką substancję po całym warzywie. Warto też po każdym przeciągnięciu nożykiem lub obieraczką po ogórku, spłukać nasze narzędzie do obierania pod bieżącą wodę. To jednak sposób dla osób cierpliwych. 

Co zrobić, gdy pojawiła się gorycz?

Jeśli jednak na naszym stole pojawiły się już gorzkie ogórki, to nie należy załamywać rąk. Jest skuteczny sposób, by pozbyć się niechcianej goryczy. Należy umyć ogórki i odciąć ciemny koniec na wysokości 2 ½ cm. Należy trzeć szorstką gąbką pod bieżącą wodą ogórek od odkrojonej strony. Następnie trzeba pokroić ogórki i wrzucić do miski. Dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. 

Potem posolone ogórki trzeba wrzucić do durszlaka, który umieścimy w misce i płukać zimną wodą. Po pół godziny wyjmujemy durszlak z miski, wylewamy słoną wodę i płuczemy w świeżej, zimnej wodzie. W zależności od tego, jak bardzo gorzkie są ogórki, czynność należy powtarzać, nawet do 3 razy. Podawaliśmy też przepis Magdy Gessler na mizerię. Pisaliśmy też dlaczego warto dodać ocet do mizerii. 

ogórki

Źródło: życieipasja.net, przepisy.pl