Czy można jeść ogórki ze skórką? Niektórzy będą zaskoczeni
Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania.
Ogórki to bogactwo witamin i pełnia smaku
Ogórki są zdrowe i pyszne. Pasują do kanapek, ale też będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Wiosenna mizeria nie ma sobie przecież równych. To warzywo jest bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez i fosfor. Ogórki skutecznie gaszą też pragnienie i wyśmienicie smakują jako mizeria czy chłodnik.
Jedzenie tych zdrowych warzyw sprzyja usuwaniu wody z organizmu. Dzięki temu redukujemy opuchliznę, obrzęki nóg czy twarzy. Jeśli zmagamy się z chronicznym zmęczeniem, infekcjami to jedzenie ogórków zapewni nam zdrowie . Dzięki nim uregulujemy ciśnienie krwi i poprawimy pracę serca. Pamiętajmy, żeby ogórki jeść razem ze skórką, bo takie są najzdrowsze.
Ogórki najlepiej jedz ze skórką
Ogórki powinniśmy jeść ze skórką, bo pod nią znajduje się najwięcej błonnika i witamin. Błonnik dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie, poprawia metabolizm, sprzyja odchudzaniu i usuwaniu złogów z jelit. W skórce znajdziemy witaminę K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Oprócz tego w skórce znajdziemy beta-karoten, który poprawia widzenie i ułatwia opalanie.
Warto pamiętać, że szorstka skórka ogórka jest skarbnicą antyoksydantów, które zwiększają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia. Skórka ogórka ma dużo więcej witamin niż jego miąższ. Pamiętajmy, żeby przed jedzeniem ogórków ze skórką, należy je dokładnie umyć, a dopiero później pokroić je do sałatki czy do mizerii.
Ogórek, czyli co z niego przygotujemy?
Ogórki gruntowe, które teraz znajdziemy w sklepach i na straganach, warto użyć do przygotowania mizerii. Będzie ona smakowitym dodatkiem do dań obiadowych. Mizeria z dodatkiem koperku będzie bogatym źródłem nie tylko wartości odżywczych, ale też smaku. Nie obierajmy ogórków, ale obetnijmy oba końce i oczywiście wcześniej bardzo dokładnie umyjmy warzywa.
Z ogórków warto też przygotować pyszny chłodnik. Sprawdzi się doskonale w gorące dni. Tu możemy oprócz ogórków dodać rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i oczywiście kefir czy maślankę. Ogórków nie obierajmy, w ten sposób zachowamy bogactwo witamin i minerałów. Pisaliśmy o wartościach ogórków ze skórką. Radziliśmy jak zrobić ogórki kartuskie.
Źródło: Fakt.pl, aniagotuje.pl, zikodlazdrowia.org