Rozenek robi niezwykłą sałatkę. Obok ogórka same nietypowe rarytasy
Sałatki są idealnym pomysłem na letni obiad. Powinny jednak być sycące. Małgorzata Rozenek wyjawiła swój sprawdzony przepis na danie pełne smaku, które przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych. Zawiera m.in. ogórka, komosę ryżową, awokado i cukinię. Musicie spróbować — wykonanie jest niesamowicie proste.
Przepis na znakomitą sałatkę Małgorzaty Rozenek
Komosa ryżowa jest smakowitą, obfitującą w białko kaszą. Jest też lekka, co sprawia, że stanowi świetną bazę do letnich sałatek. Tym razem proponujemy wam przetestowanie kompozycji zaproponowanej przez Małgorzatę Rozenek. Znajdziemy w niej nie tylko letnie przysmaki.
Składniki na 2-3 porcje:
- 160-200 g ugotowanej komosy ryżowej
- 125 g sera mozzarella
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 średnia cukinia
- 1 dojrzałe awokado
- 1 gruszka średniej wielkości
- 40 ml oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- posiekane świeże zioła
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sycącą sałatkę? Rozenek zdradziła prosty przepis
Składniki starannie myjemy. Do miski wrzucamy ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową. Ogórka kroimy na pół, a potem na ćwiartki. Usuwamy pestki. Cukinię kroimy w kostkę lub w nitki podobne do spaghetti, jeśli dysponujemy odpowiednim sprzętem.
Gruszkę, mozzarellę oraz awokado kroimy w kostkę. To ostatnie skrapiamy sokiem z cytryny przed wrzuceniem do sałatki — zabieg zapobiegnie ciemnieniu owocu. Wszystko mieszamy, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy i posypujemy ziołami.
Jak podać sałatkę z komosą ryżową?
Zamiast używać ziół i oliwy możecie pokusić się o sporządzenie jednego z wariantów sosu vinegret. Pasuje on do niemal do każdej sałatki. Ciekawym urozmaiceniem będzie też posypanie danie pestkami słonecznika lub dyni.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sałatki, które sprawdzą się w ciepłe dni. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić mniej znaną, a przyjemną i sycącą sałatkę szopską. Być może skusi was też uwielbiana przez wielu, pełna fety i oliwek sałatka grecka.
Źródło: tvnstyle.pl