Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze

Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze

Ogórki po kartusku
canva/viktoriagam

Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
 

Przepis na wyborne ogórki po kartusku

Słodko-kwaśna kompozycja skusi zagorzałych fanów małosolnych czy kiszonych. Wykonanie tego rarytasu nie jest skomplikowane, a podać go można na wiele sposobów. Poddany pasteryzacji, długo postoi i umili nawet zimowe posiłki.

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 niewielkie cebule
  • 1 główka czosnku
  • baldachy kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • Składniki na zalewę:
  • 1,5 litra wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 500 g cukru
  • 30 g soli
Uważaj na to podczas zakupów w Biedronce. Dietetyczka ostrzega wszystkich

Jak zrobić ogórki po kartusku? Przepis jest bardzo prosty

Wodę oraz ocet gotujemy z solą i cukrem do rozpuszczenia przypraw. Odstawiamy, by przestygła. Ogórki i paprykę dokładnie oczyszczamy, z papryki usuwamy też nasiona.

Czerwone warzywo kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin. Cebule kroimy w ósemki, ząbki czosnku przecinamy na pół.

W oczyszczonych słoikach z dopasowanymi zakrętkami układamy ogórki gruntowe, 2-3 kawałki papryki, 2-3 połówki czosnku, 2 cząstki cebuli, 2 baldachy kopru, mały liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki gorczycy w ziarnach. Zalewamy ostudzonym płynem. Pasteryzujemy np. w piekarniku.

Jak podawać ogórki po kartusku?

Najlepiej zjeść je jako przekąskę, do kanapek lub do obiadu. Są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające i będą przyjemnie kontrastowały z waszymi ulubionymi kotletami czy serem lub wędliną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ogórki gruntowe. Dla amatorów małosolnych mamy patent na ekspresowe przyrządzenie rarytasu w woreczku. Podpowiadamy też jak zrobić smakowity chłodnik z tego warzywa w wersji kiszonej.

Ogórki z papryką.png
canva/witoldkr1