Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki po kartusku są 100 razy lepsze
Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
Przepis na wyborne ogórki po kartusku
Słodko-kwaśna kompozycja skusi zagorzałych fanów małosolnych czy kiszonych. Wykonanie tego rarytasu nie jest skomplikowane, a podać go można na wiele sposobów. Poddany pasteryzacji, długo postoi i umili nawet zimowe posiłki.
Składniki:
- 2 kg drobnych ogórków gruntowych
- 1 czerwona papryka
- 2-3 niewielkie cebule
- 1 główka czosnku
- baldachy kopru
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna gorczycy
- Składniki na zalewę:
- 1,5 litra wody
- 250 ml octu spirytusowego
- 500 g cukru
- 30 g soli
Jak zrobić ogórki po kartusku? Przepis jest bardzo prosty
Wodę oraz ocet gotujemy z solą i cukrem do rozpuszczenia przypraw. Odstawiamy, by przestygła. Ogórki i paprykę dokładnie oczyszczamy, z papryki usuwamy też nasiona.
Czerwone warzywo kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin. Cebule kroimy w ósemki, ząbki czosnku przecinamy na pół.
W oczyszczonych słoikach z dopasowanymi zakrętkami układamy ogórki gruntowe, 2-3 kawałki papryki, 2-3 połówki czosnku, 2 cząstki cebuli, 2 baldachy kopru, mały liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki gorczycy w ziarnach. Zalewamy ostudzonym płynem. Pasteryzujemy np. w piekarniku.
Jak podawać ogórki po kartusku?
Najlepiej zjeść je jako przekąskę, do kanapek lub do obiadu. Są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające i będą przyjemnie kontrastowały z waszymi ulubionymi kotletami czy serem lub wędliną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ogórki gruntowe. Dla amatorów małosolnych mamy patent na ekspresowe przyrządzenie rarytasu w woreczku. Podpowiadamy też jak zrobić smakowity chłodnik z tego warzywa w wersji kiszonej.