To jadła mistrzyni przed wielką wygraną. Znamy szczegóły diety Igi Swiątek
Iga Świątek po raz kolejny wygrała ważny turniej. Polska tenisistka zdobyła puchar na prestiżowym turnieju Rolanda Garrosa. Niebagatelny wpływ na fenomenalną kondycję Igi ma zapewne także jej dieta. O szczegółach jadłospisu sportowczyni informowała na swoim koncie na Instagramie.
Iga Świątek wiele zawdzięcza odpowiednio dobranej diecie
O szczegółach dotyczących potraw spożywanych przez Igę można się było dowiedzieć z jej konta na w mediach społecznościowych. Tam właśnie wrzucała zdjęcie poszczególnych posiłków. Diety przestrzegała już podczas zeszłorocznego turnieju w Stanach Zjednoczonych. Mimo dość restrykcyjnego jadłospisu, czasem folguje sobie odrobiną słodkości.
Wygraną w tegorocznym turnieju Świątek uczciła swoim ulubionym deserem. Tym razem padło na słodkie tiramisu. Z włoskim specjałem w kwestii ciast może konkurować jedynie szarlotka. Co jednak zajada mistrzyni, kiedy przygotowuje się do gry?
Zbieranie grzybów może skończyć się mandatem lub więzieniem. Lepiej być świadomym, czego nie robićSzczegóły dotyczące diety Igi Świątek
Iga Światek musi się odżywiać zdrowo i racjonalnie. Jej jadłospis składa się z niskokalorycznych, lekkostrawnych dań. Na śniadanie jada owsiankę z owocami, takimi jak borówki i jabłka. Z uwagi na uczulenie na mleko krowie, przyrządza ją na jego roślinnym odpowiedniku.
Owsianka wzbogacona jest dodatkiem jogurtu oraz aromatycznego cynamonu. Tenisistka śmieje się, że to jedyna potrawa, którą potrafi samodzielnie przygotować. Jak widać jednak opracowała te sztukę do perfekcji, skoro osiąga na niej takie efekty.
Przykładowy lunch mistrzyni to sałata z brokułami, nasionami, ogórkiem oraz serem. Południe Iga umila sobie ukochanych koktajlem tropikalnym. Komentatorzy poskreślają, że Polka jest w wyśmienitej formie zarówno fizycznej, jak i mentalnej. Wszystko dzięki starannie dobranej diecie.
Jaką dietę przed grą stosuje Iga Świątek?
Odpowiednie proporcje składników odżywczych są kluczem dla skutecznej gry. Organizm musi otrzymać właściwe proporcje węglowodanów i białka. To właśnie one dają Idze niezbędną energię na korcie. W posiłkach nie może zabraknąć także warzyw.
Świątek dziennie przyjmuje 2600 kalorii. Ilość ta jest rozłożona na 6 posiłków. Te zaś, zwłaszcza spożywane przed meczami, są lekkie i bardzo podstawowe. Najczęściej składa się na nie stereotypowy kurczak z ryżem i warzywami.
Po wygranej Iga ma w końcu szansę odrobinę zaszaleć. Jej ulubioną nagrodą jest tiramisu oraz szarlotka. W zeszłym roku kawałek deseru został uwieczniony w zwycięskim pucharze. Każdemu od czasu do czasu należy się odrobina luzu. Konkurent Igi to tytułu najlepszego sportowca także ma swoje jedzeniowe restrykcje. Danuta Martyniuk udowadnia, że o formę można dbać w każdym wieku.
Źródło: fakt, Instagram @iga.swiatek