Smakosze.pl Porady Czy można kisić ogórki w czasie burzy?
canva/ratmaner i canva/rvaldez3

Czy można kisić ogórki w czasie burzy?

22 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kiszenie ogórków to wyjątkowy proces, który w wielu domach wiąże się z wyjątkową celebracją. Aby przetwór cieszył nas swoim smakiem warto zwrócić uwagę na wiele czynników. Okazuje się, że nie powinno się tego robić w czasie burzy.

Zbliża się czas kiszenia ogórków. Słynny przetwór nie od dziś cieszy się ogromną popularnością. Nasze babcie nigdy nie podejmowały się tej czynności w czasie burzy i miały rację!

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Dlaczego nie należy kisić ogórków podczas burzy?

O ile słońce i deszcz nie powinny mieć wpływu na smak i jakość naszych ogórków, to jest jeden wyjątek - burza .

Nie jest to jedynie ludowy mit, ale naukowo potwierdzona teza! Zmiany potencjałów elektrycznych, czyli wyładowania, jakie występują podczas burzy mogą powodować stres bakteryjny.

cucumbers-379886 960 720
undefined

źródło: canva

W jego wyniku bakterie szybko się rozmnażają i kolonizują słoik z kiszonymi ogórkami. Burza może wywołać gwałtowną fermentację, w wyniku której nasze kiszonki będą nadawać się jedynie do wyrzucenia .

Warto podkreślić, że burza nie jest zagrożeniem dla naszych kiszonek po 24 godzinach od zakiszenia, wtedy nie ma żadnego wpływu na dalszy przebieg fermentacji. Jakich innych potraw nie powinno się przyrządzać podczas burzy.

Jakich potraw lepiej nie gotować podczas burzy?

Okazuje się, że podczas burzy nie jest wskazane gotowanie rosołu. Niestety, z powodu niskiego ciśnienia atmosferycznego zupa może po prostu stać się bardzo kwaśna .

Eksperci udowodnili również, że podczas burzy może wzrosnąć liczba bakterii odpowiedzialnych za rozkład żywności.

Niestety, gotowanie rosołu w takich warunkach sprawi, że danie szybko się zepsuje i po prostu nie będzie podatne do spożycia.

Polecamy nasze pozostałe teksty. Niedawno zdradzaliśmy m.in. przepis na idealnie chrupkie ogórki kiszone oraz ogórki w zalewie musztardowej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se/ newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy