Smakosze.pl
obraz 2021-06-17 180257

Kadr z filmu na kanale Anka Gotuje na YouTube

Obłędne ogórki w zalewie musztardowej

17 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki w zalewie musztardowej smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych ogórków konserwowych. Przepis składa się z dużej ilości przypraw oraz musztardy, dzięki którym ogórki są delikatnie pikantne, a zarazem słodkie. Przygotowanie tego przetworu zajmuje mniej niż godzinę, więc faktycznej pracy jest stosunkowo niewiele.

Ogórki w najróżniejszych zalewach nie są niczym dziwnym, w końcu słodkie i octowe plasterki tego warzywa świetnie komponują się na kanapkach z innymi dodatkami. Oczywiście w sklepach można znaleźć gotowe produkty, lecz zrobione od podstaw w domu zawsze smakują najlepiej.

Tak jak w przypadku innych przetworów z ogórków, kluczowym aspektem jest jakość tych warzyw. W sklepie należy wybierać dorodne i soczyste sztuki, które nie mają oznak przenawożenia (zbyt intensywny kolor i miękkość). W innym wypadku cała praca może pójść na marne, ponieważ ogórki zbyt mocno nawożone azotem, są bardziej podatne na choroby.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

  • dwa kg małych ogórków gruntowych

  • dwanaście liści laurowych

  • osiemnaście ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • litr wody

  • szklanka octu spirytusowego

  • trzy łyżki soli

  • jedna i pół szklanki cukru

  • pięć łyżek ostrej musztardy

Zacznij od zrobienia zalewy, gdyż wymaga ona chwili na przestygnięcie. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wlej cały ocet i zdejmij z ognia. Wsyp cukier wraz z solą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.

Kopia Bez tytułu (2)

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

CZYTAJ DALEJ

Po odstawieniu zalewy do ostygnięcia możesz zabrać się za ogórki. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Ułóż je pionowo w czystych i wyparzonych słoikach na tyle ciasno, aby nie wypłynęły ponad powierzchnie zalewy.

Do każdego słoika wrzuć dwa liście laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Gorczycę rozdziel po równo do każdego słoja. Do chłodnej zalewy dodaj musztardę i dokładnie ją wymieszaj. Zalej nią ogórki tak, aby całkowicie je przykryła.

Zakręć słoiki, za pasteryzuj je i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 10 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia, lecz im dłużej będą się marynować, tym smaczniejsze będą.

obraz 2021-06-17 182435

Źródło: Kadr z filmu na kanale Anka Gotuje na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Zalety jedzenia jednego jajka dziennie

  • Resztkowa zupa z wody po szparagach

  • GIS wycofuje partię sezamu łuskanego

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >