Smakosze.pl

Canva (owngardner, Getty Images Signatures)

Co się stanie, gdy posypie się ogórka cukrem?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Ogórka zazwyczaj jemy na słono lub w pikantnej odsłonie. Na TikToku ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają jednak filmiki, w których ludzie posypują ogórka dużą ilością cukru i jedzą. Okazuje się, że w takiej postaci smakuje on zupełnie inaczej. Wszyscy testujący są zgodni – ogórek obsypany cukrem smakuje zupełnie jak arbuz.

Na platformie TikTok oprócz zabawnych filmików, tanecznych układów czy karaoke ostatnimi czasy furorę robią właśnie przepisy i porady kulinarne. Ludzie dzielą się też opiniami po testowaniu różnych nietypowych potraw.

Sami nie raz pisaliśmy o ciekawych trikach kulinarnych, które cieszyły się ogromną popularnością na tej platformie. Jednym z nich był, np. sposób na błyskawiczne otwieranie puszek . Hitem na TikToku okazało się też wideo z nagraniem wybuchu zakwasu .

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Nagranie z ogórkiem w cukrze hitem TikToka

Niedawno furorę zdobył filmik z ogórkiem, który widzieli już ludzie na całym świecie, a następnie zaczęli powtarzać eksperyment w swojej kuchni. Chodzi mianowicie o posypanie zwykłego ogórka dużą ilością cukru. W takiej postaci smakuje bowiem jak popularny, szczególnie latem, owoc.

Po pierwszym filmiku z osobą zajadającą się ogórkiem obsypanym cukrem zaczęło pojawiać się ich coraz więcej. Wszyscy chcieli przekonać się, czy to popularne warzywo w słodkiej odsłonie rzeczywiście smakuje jak arbuz.

Wielu internautów, którzy zdecydowali powtórzyć ten eksperyment w domu, przyznało, że wnioski ich zszokowały. Ogórek na słodko smakuje bowiem jeden do jednego jak arbuz. Niektórzy zaczęli nawet zastanawiać się, czy w takim razie posolony arbuz będzie smakował jak ogórek.

Choć ciężko w to uwierzyć, smaki obydwu produktów rzeczywiście mogą być do siebie nieco przybliżone. Istnieje ku temu proste wytłumaczenie.

Ogórek może smakować jak arbuz
Ogórek może smakować jak arbuz

Źródło: Canva (Ivan Bajic, Getty Images Signeture)

Dlaczego ogórek w cukrze smakuje jak arbuz?

Zarówno ogórek, jak i arbuz należą do jednej rodziny, a mianowicie do rodziny dyniowatych. W ponad 90% procentach składają się one z wody, są więc idealne do spożycia właśnie w upały. Jednak w arbuzie, co wydaje się oczywiste, jest znacznie więcej cukru niż w ogórku.

Jeśli więc nieco wyrównamy cukier, posypując nim ogórka, smak tego warzywa może rzeczywiście nieco przypominać nam arbuza.

Ciekawym faktem jest również to, że zielona część wnętrza arbuza, którą wyrzucamy do kosza, w smaku jest bardzo podobna właśnie do ogórka, gdyż pozbawiana jest ona słodyczy. Takie podobieństwa odnajdziemy też w innych członkach rodziny dyniowatych, m.in. dyni czy melonie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok, Kuchnia WP

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >