Smakosze.pl Produkty Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca
canva/cris180

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

21 sierpnia 2022

Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.

Pieczarki można jeść na surowo, ale czy warto?

Po pieczarki sięgamy często. Pasują do wielu mięs, kanapek, jajecznicy, a nawet zupy. Aromatyczny i szeroko dostępny grzyb jest prosty w przygotowaniu. Nie trzeba go wcale smażyć czy gotować — wystarczy dobrze oczyścić.

Popularne grzyby hodowlane są jednymi z najbezpieczniejszych i można je spożywać bez obróbki termicznej. Surowy produkt ma jednak odmienne właściwości niż ugotowany, upieczony czy usmażony.

Zawarte w pieczarkach polifenole, czyli korzystne dla naszego zdrowia antyoksydanty, swoje działanie wykazują jedynie po poddaniu grzybów działaniu wysokiej temperatury. W surowych ich ilość jest znikoma, co oznacza, że nie skorzystamy w pełni z dietetycznego potencjału produktu.

Ta polska zupa to prawdziwy skarb. Dzięki niej zbiłam cukier i schudłam 4 kg. Mogłabym ją jeść codziennie

Surowe pieczarki są mniej aromatyczne

Co więcej, świeże pieczarki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten jest cenny w diecie i korzystnie wpływa na regulację procesów trawiennych, lecz w nadmiarze może podrażniać żołądek.

Prawdopodobieństwo rośnie, zwłaszcza w przypadku omawianego grzyba, gdzie mamy do czynienia z przewagą błonnika o frakcji chitynowej. Potrafi ona długo zalegać w układzie trawiennym, co sprzyja wystąpieniu niestrawności.

pieczarki.jpg

O czym jeszcze warto pamiętać?

Poza ryzykiem związanym z nadmiernym spożyciem surowego grzyba warto wspomnieć o walorach smakowych takiej jego formy. Nieprzetworzona pieczarka nie ma w sobie zbyt wiele smaku. Aromatu zwykle nabiera właśnie podczas podgrzewania.

Warto zatem poświęcić nieco więcej czasu i usmażyć grzyby z dodatkiem odrobiny soli. Już w takiej postaci będą nadawały się do wielu dań np. do smakowitych zapiekanek czy sosu pomidorowego .

Wszyscy przepłacaliśmy za zakupy w Biedronce. Dietetyk podał najlepszy patent na oszczędzanie
Najsłynniejszy kucharz pokazał jak kroić cebulę. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz tego inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy