Smakosze.pl
zapiekanki z serem i pieczarkami

canva/stockphotostudio

Zapiekanki z pieczarkami. 3 składniki i posiłek gotowy

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawiasz się, co przygotować na kolację? A może zapiekanki z serem i pieczarkami? Prosty przysmak z dawnych lat zrobisz błyskawicznie z trzech składników. Ciepła kolacja w postaci chrupiących bułek z dodatkami zachwyci młodszych i starszych. Gorąco polecamy.

Wiele osób na kolację zjada po prostu kanapki. Jednak niewiele więcej wysiłku wymaga przygotowanie zapiekanek z pieczarkami. Zresztą do ich przygotowania nie trzeba też wiele czasu, bo rumienią się błyskawicznie. A w sumie chodzi tylko o to, by bułki się podgrzały, a znajdujący się na nich ser rozpuścił się i przyrumienił.

kotlety mielone

Proste i pyszne kotlety mielone. Przepis, który cię nie zawiedzie

CZYTAJ DALEJ

Bułki zapiekane z pieczarkami i serem były prawdziwym hitem PRL-u. Zachwyciły nas chrupkością, ciągnącym serem i pikantnym ketchupem. I świetnie smakują nawet dzisiaj. Jeśli więc brakuje wam pomysłu na apetyczną kolację, przygotujcie takie chrupiące, ciepłe bułki z dodatkami.

Jak zrobić zapiekanki z pieczarkami?

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bułka bagietka

  • 2 pieczarki

  • 15 dag sera mozzarella lub innego żółtego

Przygotowanie zapiekanek z pieczarkami

Bagietkę podziel na połowę, a potem każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, by powstały 4 części bułki.

Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ser również zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj oba składniki.

Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posyp mieszanką sera i pieczarek.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 4-5 minut. Ser powinien się rozpuścić i zrumienić. Zapiekanki podawaj polane ketchupem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz wzbogacić zapiekanki, na bułkach możesz położyć plasterki szynki lub salami. A po polaniu zapiekanki ketchupem posypać ją posiekanym szczypiorkiem.

Co jeszcze możesz zrobić na kolację? A może słone racuszki z żółtym serem albo tosty à la pizza?

bagietki

canva/PicturePartners

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >