Zapiekanki z pieczarkami. 3 składniki i posiłek gotowy
Zastanawiasz się, co przygotować na kolację? A może zapiekanki z serem i pieczarkami? Prosty przysmak z dawnych lat zrobisz błyskawicznie z trzech składników. Ciepła kolacja w postaci chrupiących bułek z dodatkami zachwyci młodszych i starszych. Gorąco polecamy.
Wiele osób na kolację zjada po prostu kanapki. Jednak niewiele więcej wysiłku wymaga przygotowanie zapiekanek z pieczarkami. Zresztą do ich przygotowania nie trzeba też wiele czasu, bo rumienią się błyskawicznie. A w sumie chodzi tylko o to, by bułki się podgrzały, a znajdujący się na nich ser rozpuścił się i przyrumienił.
Bułki zapiekane z pieczarkami i serem były prawdziwym hitem PRL-u. Zachwyciły nas chrupkością, ciągnącym serem i pikantnym ketchupem. I świetnie smakują nawet dzisiaj. Jeśli więc brakuje wam pomysłu na apetyczną kolację, przygotujcie takie chrupiące, ciepłe bułki z dodatkami.
Jak zrobić zapiekanki z pieczarkami?
Składniki na 4 porcje:
1 bułka bagietka
2 pieczarki
15 dag sera mozzarella lub innego żółtego
Przygotowanie zapiekanek z pieczarkami
Bagietkę podziel na połowę, a potem każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, by powstały 4 części bułki.
Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ser również zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj oba składniki.
Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posyp mieszanką sera i pieczarek.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 4-5 minut. Ser powinien się rozpuścić i zrumienić. Zapiekanki podawaj polane ketchupem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz wzbogacić zapiekanki, na bułkach możesz położyć plasterki szynki lub salami. A po polaniu zapiekanki ketchupem posypać ją posiekanym szczypiorkiem.
Co jeszcze możesz zrobić na kolację? A może słone racuszki z żółtym serem albo tosty à la pizza?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku