Najsłynniejszy kucharz pokazał jak kroić cebulę. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz tego inaczej
Czy wiecie jak kroić cebulę, by nie uronić ani łzy? Słynny szef kuchni Gordon Ramsey zaprezentował prostą technikę, która ułatwi wam to zadanie. Kluczowe będzie nieprzecinanie korzenia warzywa.
Cebula nie musi doprowadzać nas do łez
W dolnej części cebuli zgromadzone są substancje, które po uwolnieniu podrażniają nasze oczy. Krojenie warzywa tak, aby ją ominąć, jest więc sposobem na uniknięcie łzawienia. Taki opis sztuczki może wydać się enigmatyczny, ale, jak się niebawem przekonacie, proces jest bardzo prosty.
Gordon Ramsey do pocięcia cebuli wykorzystał jedynie ostry nóż i deskę, a warzywo pokroił szybko i sprawnie. Jak dokładnie wyglądało rozdrabnianie warzywa? Piszemy o tym w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.
Żaden schab i karkówka. Makłowicz poleca zupełnie inne mięso z grilla, jest tanie i łatwo dostępneJak kroić cebulę skutecznie i szybko?
Zaczynamy oczywiście od obrania warzywa z łupiny. Kolejnym krokiem nie będzie jednak odcięcie końców, lecz przecięcie go wzdłuż na pół, najlepiej jednym prostym ruchem. Każdą z otrzymanych połówek cebuli dalej będziemy kroić osobno.
To, co teraz będzie konieczne to ułożenie warzywa na płasko i nacinanie od dołu do góry w taki sposób, aby powstały cieniutkie paseczki. Ale uwaga — tniemy tak, by od korzenia pozostało około pół centymetra odległości. Chcemy, by tylna część cebuli pozostała nienaruszona.
Gdy już ta sztuka nam się uda, przecinamy jeszcze ostrożnie cebulę w 1/3 i 2/3 uzyskanych piórek, prowadząc nóż równolegle do deski. Następnie, trzymając warzywo od tyłu niczym piłeczkę, kroimy z góry na dół. Uzyskamy dość drobną kostkę. Na koniec tym samym sposobem jeszcze ścinamy miękkie fragmenty położone obok korzenia.
Jak wykorzystać posiekaną cebulę?
Najlepiej jak najszybciej. Cebulę zawsze powinniśmy kroić bezpośrednio przed gotowaniem, bo puszcza soki. O ile nie chcemy przygotować z niej syropu, należy unikać takiej sytuacji, gdyż warzywo traci wtedy walory smakowe.
Posiekaną w ten sposób cebulkę można np. podsmażyć i wykorzystać jako okrasę do wegańskich pierogów ruskich. Można też zeszklić ją i nadać smaku ulubionej zupie czy świeżym pomidorom, z których przygotujemy uniwersalny sos do dań.
Źródło: YT/Gordon Ramsey